latinica  ћирилица
03/06/2021 |  19:01 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Služen parastos žrtvama svirepog zločina u Ledićima kod Trnova (VIDEO)

U selu Ledići, na obroncima Treskavice u federalnoj opštini Trnovo, služen je pomen za 24 srpska civila ubijena prije 29 godina. U napadu muslimansko-hrvatskih snaga tzv. ARBiH i HOS-a na mještane tog sela ubijen je i 18-mjesečni Milun Tešanović, a najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine.
Pomen u Ledićima - Foto: RTRS
Pomen u LedićimaFoto: RTRS

Za ovaj zločin bili su optuženi Edhem Godinjak, Muderis Šarić i Mirko Bunjoza, ali ih je Sud BiH oslobodio.

U predvečerje 3. juna '92. Ledići su napadnuti iz svih pravaca. Već sljedećeg dana mještani su krenuli u proboj ka srpskoj teritoriji. Јedna grupa uputila se u pravcu tada Srpskog Sarajeva, civili koji su se kretali ka Kalinoviku stradali su u šumama Treskavice. Vojnici tzv. ARBiH i HOS-a regrutovani sa područja Sarajeva, ali i komšije muslimani iz susjednih sela, nisu imali milosti, ni prema djeci.

- Desetoro iz moje porodice Tešanović, braća, snaje, bratić od godinu i po kome su lomili ruke i noge i pucali u potiljak, to nam je patolog Stanković rekao kada je bila ekshumacija - rekla je Rada Cvijetić rođena Tešanović član porodice žrtava.

Posmrtni ostaci ubijenih Srba iz Ledića godinama nakon rata, pronađeni su u većem broju zajedničkih grobnica u blizini sela i vrletima planine.

- Ne bih da se svetim, da mi sada dovedu onoga ko mije počinio zlo porodici ja mu ne bi dlaku s glave otkinula, ja bih onda bila gori zločinac od njega - poručila je Milena Vitković rođena Tešanović član porodice žrtava.

Roditelji Slavka Vasića, Nenad i Mara živjeli su u Ledićima, ubijeni su jer su vjerovali komšijama muslimanima iz Dejčića-kaže Slavko.

- Ubijeni su samo zato što su Srbi, baš zato. Dočekali smo da su pobijeni kolateralna šteta, da su se ovi ljudi između sebi poubijali i poklali jer je tu bilo poklanih ljudi, što meni govori da je ovdje sahranjeno pravo i pravda - dodao je Vasić.

Za svirepi zločin nad Srbima iz sela Ledići, uz sve ostale na području Trnova, bili su optuženi Edhem Godinjak, Muderas Šarić i Mirko Bunjoza. Početkom marta Sud BiH oslobodio ih je bilo kakve odgovornosti.

- Da niko ne odgovara za 24 civila, da niko ne odgovara za Miluna Tešanovića i bespomoćne starice od 90 i više godina , to je poraz i pravosuđa i države u potpunosti - smatra Goran Timotija predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo.

Radio -televizija Republike Srpske početkom godine počela je snimanje dokumentarnog filma o stradanju Srba u selu Ledići. Film, radnog naslova "Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ...." u osnovi je priča Dragana Vasića.

Kao 12-godišnjak jedini je preživio masakr srpskih civila na Treskavici.

- Ako nismo mogli da ih sačuvamo od smrti možemo od zaborava. U saradnji sa RTRS u toku je snimanje dokumentarnog filma, ovjekovječićemo njihovo stradanje da ne bi pali u zaborav - poručio je Ljiljana Simanić potomak žrtava iz Ledića.

Predstavnici Grada Istočno Sarajevo i združenih opština, boračkih organizacija, CK Republike Srpske, INO BiH kao i ministar u Savjetu ministara Mladen Lučić, položili su vijence na spomen obilježje u Ledićima.

Porodice su posebno ogorčene, jer su im federalne vlasti naredile da preko riječi "žrtve zločina”, na spomeniku stave natpis koji sugeriše da su ubijeni Srbi žrtve "dešavanja".