latinica  ћирилица
03/06/2021 |  19:33 ⇒ 05/06/2021 | 18:18 | Autor: RTRS

Pomoć za izgradnju konaka u Gubinu i građevinski materijal za 200 porodica (VIDEO)

Radi održivog povratka u srpskim selima u Livnu, delegacije Republike Srpske i Srbije, tokom posjete selu Gubin, poručili su da će u narednom periodu za 200 srpskih porodica koje žele da se vrate na vijekovna ognjišta biti obezbijeđen građevinski materijal. Posredstvom Vlade Vojvodine i Srpske biće obezbijeđen građevinski materijal za završetak pravoslavnog konaka u porti Hrama Uspenja Presvete Bogorodice.
Delegacije Srpske i Srbije u posjeti selu Gubin - Foto: RTRS
Delegacije Srpske i Srbije u posjeti selu GubinFoto: RTRS

U Gubinu je prije rata bilo 400 domaćinstava. Danas ih je tek nekoliko. Tako je i sa ostalim srpskim selima u Livanjskom kantonu. Kako kažu mještani, koji su bili prisiljeni da odu, nije bilo uslova za život.

- Ovo je daleko od Republike Srpske, a sve što imamo je Republika Srpska i Srbija. Niko nas odavde niti pogleda, niti mari za nas - rekao je Lazo Pajčin iz Udruženja za ruralni razvoj i zaštitu životne sredine Ognjište Gubin.

Kao i u prethodnom periodu i ovaj put uz Srpsku i Srbiju, cilj je oživjeti pusta srpska sela u Federaciji BiH. Biće obezbijeđeno 200 građevinskih paketa za srpske porodice koje žele da se vrate na svoja ognjišta.

- Ideja nam je da realizujemo projekte i programe kojima ćemo ekonomski osnažiti te ljude, tako što ćemo im obezbijediti donacije u vidu mehanizacije kako bi oni mogli da razviju poljoprivredne djelatnosti - naveo je Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Foto: RTRS

Ljubo Ninković, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, dodao je da je Vlada Republike Srpske u proteklih pet godina uložila oko 400.000 maraka u putnu infrastrukturu i obnavljanje povratničkih kuća.

Ulaže se i dalje, a to potvrđuje i završetak radova na pravoslavnom konaku u Gubinu, za koje će Vlada Vojvodine i Srpske obezbijediti po 22.000 maraka.

- Tako da se ja nadam da su ovo dobre vijesti za ljude koji žele da se vrate, koji žele da posjete ovaj kraj - istakao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Gubin su posjetili načelnici opština iz okruženja, delagat iz reda Srba u domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta i brojni privrednici Republike Srpske, da bi zajedničkim snagama dogovorili naredne korake održivosti povratka u srspkim selima.