latinica  ћирилица
04/06/2021 |  18:56 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Rekordna naplata javnih prihoda u prvih pet mjeseci (VIDEO)

Rekordna naplata javnih prihoda u prvih pet mjeseci veća za 17 odsto u odnosu za isti period prošle godine, pretpostavka je ekonomskog rasta, ali i dodatnih smanjenja opterećenja privrede i većih plata i penzija, smatraju ekonomisti.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Najveća naplata ostvarena je od poreza na dobit, a značajan rast bio je i od poreza na dohodak i doprinosa. Na pozitivne rezultate, između ostalog, uticale su i mjere Vlade Srpske za pomoć poslovnoj zajednici.

U odnosu na prvih pet mjeseci lani, ove godine javni prihodi rasli su za 17 odsto. Najviše je prikupljeno od poreza na dobit i dohodak, ali i od doprinosa. Značajan podatak jeste i da je prihodovano više novca u odnosu na period januar – maj 2019. kada nije bilo pandemije.

- Naplata prihoda je veća u prvih pet mjeseci u 2021. godini za 85 miliona nego za prvih pet mjeseci 2019. - rekao je Goran Maričić direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Ovakav rast prihoda Republika Srpska zabilježila je 2006.i 2007., podsjećaju ekonomisti. Smatraju da ako ovako bude nastavljeno, do kraja godine Poreska uprava bi mogla prihodovati 400 miliona maraka, što bi itekako uticalo na ekonomski rast.

- Ukoliko se nastavi trend rasta dvocifreno, i uzmemo da za 17 odsto, može se očekivati da će ekonomski rast u 2021. iznositi između milijardu i milijardu 200-300 miliona maraka - istakao je Saša Stevanović ekonomista.

Goran Račić iz Privredne komore Republike Srpske smatra da to sve upozorava na činjenicu koju smo su govorili prošle godine kada se pojavila pandemija.

- Da rezultat krize koja je nastala nije rezultat ekonomskog promašaja već prije svega pandemije koja je bila prisutna u cijelom svijetu - dodao je on.

Zanimljiv podatak je i da je prikupljeno više novca u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine,ali i 2019.

- U odnosu na 2019. naplata je veća za 14 miliona i 700 hiljada maraka - kaže Maričić.

Privrednici i ekonomisti predlažu da bi veće prihode bilo dobro usmjeriti između ostalog u zapošljavanje, posebno mlađih.

- Mi očekujemo da bi država mogla pristupiti jednom opsežnijem rasterećenju privrede za koji se duže zalažemo, da se ide na smanjenje poreza i doprinosa prema privredi.T o bi bio podstrek i smanjenje sive ekonomije - naglasio je Račić.

Stevanović ističe da kada se završi ova godina i rast bude 6,7,8 odsto da je potrebno napraviti mehanizam da plate, penzije prate taj rast.

- Јer svi treba da osjete efekte tog više - rekao je on.

Ekonomisti upozoravaju da kao što nije dobar vrtoglav pad ekonomije , tako je dugoročno loš i nagli rast. Treba paziti da pozitivan rezultat bude na realnim osnovama, a ne samo posljedica trenutnog povećanja tražnje i potrošačkog optimizma.