latinica  ћирилица
06/06/2021 |  10:54 ⇒ 11:00 | Autor: SRNA

Više domaćih turista za 25 odsto, noćenja za 30 odsto

U Republici Srpskoj je u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno 25 odsto više dolazaka i 30 odsto više noćenja domaćih turista nego u istom periodu prošle godine, izjavila je danas Srni direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Јovanović.
Turistička organizacija Republike Srpske - Foto: RTRS
Turistička organizacija Republike SrpskeFoto: RTRS

Ona je ocijenila da su rastu turističkih dolazaka i noćenja domaćih turista širom Srpske najviše doprinijeli turistički vaučeri čije izdavanje je Vlada Republike Srpske odobrila do 30. juna i izrazila očekivanje da će se, zbog dobrih rezultata, to proužiti do kraja godine.

Јovanovićeva je navela da je evidentirano 36.178 dolazaka i 96.799 noćenja domaćih turista u prva tri mjeseca ove godine.

Prema njenim riječima, od početka godine izdato je 39.000 tih vaučera, kojima se ostvaruje pravo na subvenciju troškova usluge smještaja koja uključuje noćenje sa doručkom.

- Najviše ih je upotrebljeno u Trebinju, Banji `Vrućici`, Banji `Kulaši` i Naconalnom parku `Sutjeska` -navela je direktor TORS-a.

Јovanovićeva je istakla da u projektu podjele turističkih vaučera, koji sprovodi Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, učestvuje 97 ugostiteljskih objekata i 28 turističkih agencija.

- Koristi od tih vaučera su višestruke jer su se turisti, zbog donošenja strožih epidemioloških mjera uzrokovanih pojavom virusa korona i otežanog izlaska iz zemlje, umjesto odustajanja od planiranja odmora, okrenuli domaćim destinacijama - ukazala je Јovanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske ovom mjerom ne samo podstakla domaće stanovništvo na obilazak domaćih destinacija, nego je to u trenutku velike krize, bio garant opstanka velikog dijela turističke privrede.