latinica  ћирилица
07/06/2021 |  07:29 | Autor: SRNA

Počinju "Dani Vlade Miloševića"

Dvadeseta manifestacija "Dani Vlade Miloševića" pod nazivom "Uprkos svemu" počinju večeras u Banjaluci i trajaće do 15. juna.
Dani Vlade Miloševića -
Dani Vlade Miloševića

"Dani Vlade Miloševića" biće otvoreni u 20.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor koncertom Gudačkog orkestra Akademije umjetnosti sa solistima.

U okviru ove manifestacije 9. i 10. juna biće izvedena četiri programa koji se odnose na ovog velikog srpskog etnomuzikologa.

Biće priređene i "Retrospekcije i refleksije" povodom 120 godina od rođenja Vlade Miloševića pod nazivom "Vlado Milošević juče, danas, sutra".

U okviru "Dana Vlade Miloševića" šesti put biće održano veče posvećeno rasvjetljavanju umjetničkog stvaralaštva ovog etnomuzikologa.

Od ove godine biće sproveden i pilot-projekat za najmlađe pod nazivom "Čika Vlado", a riječ je o muzičko-edukativnoj predstavi koja je namijenjena ove godine isključivo učenicima Muzičke škole "Vlado Milošević".

Manifestacija će biti zatvorena 15. juna koncertom studenata Akademije.

Manifestaciju organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci sa Muzikološkim društvom Republike Srpske.

Tradicionalni pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Banjaluka, a prijatelj manifestacije kompaniji "M:tel".

Manifestacija "Dani Vlade Miloševića" održava se od 2000. godine, a ustanovljena je povodom obilježavanja godišnjice rođenja ovog akademika, kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga.