latinica  ћирилица
07/06/2021 |  08:46 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

50. Brankovo kolo otvara pjesnik i pisac Anđelko Anušić

Najveću pjesničku manifestaciju u Srbiji i okruženju, jubilarno 50. Brankovo kolo, otvoriće 10. septembra srpski pjesnik i pisac Anđelko Anušić besjedom o Branku Radičeviću i njegovomj poeziji, najavili su danas organizatori ove ugledne manifestacije.
Anđelko Anušić - Foto: RTRS
Anđelko AnušićFoto: RTRS

Tom prilikom, Anušiću će svečano biti uručeno najviše priznanje Brankovoga kola "Statueta Branka Radičevića", rad vajara Јovana Soldatovića, za ukupno književno djelo.

U saopštenju, koje je potpisao predsjednik Brankovog kola Nenad Grujičić, ističe se da je Anušić, koji je i prozni pisac, esejista, književni kritičar, antologičar, publicista i novinar, već laureat dvije prestižne nagrade Brankovoga kola: "Stražilovo" i "Pečat varoši sremskokarlovačke".

On je dobitnik i nagrada sa imenima Ive Andrića, Branka Ćopića, Save Mrkalja, Petra Kočića, Svetozara Ćorovića, Braće Micić, Dragojla Dudića, Gordane Todorović, Mladena Oljače i Radeta Tomića, te godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske, "Zlatna sova", "Šušnjar" i drugih priznanja.

U proteklim decenijama, Brankovo kolo otvarali su najpoznatiji pjesnici i pisci među kojima i Stevan Raičković, Miroslav Antić, Desanka Maksimović, Dobriša Cesarić, Miodrag Pavlović, Boško Petrović, Tone Pavček, Pero Zubac, Husein Tahmiščić, Blaže Koneski, Ljubivoje Ršumović, Dejan Medaković, Dragutin Tadijanović, Milorad Pavić i drugi.

Јubilarno 50. Brankovo kolo trajaće od 10. do 20. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, a svečano će biti otvoreno u najstarijoj srpskoj, čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji u kojoj se Aleksije /Branko/ Radičević školovao od 1835. do 1841. godine.