latinica  ћирилица
07/06/2021 |  11:06 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Zvornik: Radno vrijeme nedjeljom do 12 časova (VIDEO)

Ono što je mjesecima najavljivano, u Zvorniku je realizovano. Na radost više od hiljadu zaposlenih u trgovinskom sektoru - trgovinskim i zanatsko-preduzetničkim radnjama skraćeno je radno vrijeme nedjeljom do 12 sati.
Trgovina - Foto: RTRS
TrgovinaFoto: RTRS

Radnici će imati više vremena za odmor, a poslodavci koji se ne budu pridržavali mjera, biće kažnjeni.

Zaposleni će konačno dobiti slobodno nedjeljno popodne i priliku da odmore. Ova odluka obradovala je i Dragicu Udovičić koja već 20 godina radi kao trgovac i za koju je godinama nedjelja bila radni dan.

Znači nam mnogo. Za našu porodicu da smo slobodni , da smo sa njima, znači nam puno zaista. Drago nam je da je neko prepoznao, da je gradonačelnik prepoznao tu našu žrtvu i zahvaljujemo se i svim njegovim saradnicima što su donijeli takvu odluku, što se neko i nas sjetio - istakla je Dragica.

Odlukom Gradske skupštine o novom radnom vremenu, definisano je da trgovinske, odnosno zanatsko-preduzetničke radnje u Zvorniku nedjeljom mogu raditi od 6 do 12 sati. Od pravila su izuzete radnje koje se nalaze u sklopu Autobuske stanice i benzinskih pumpi, odnosno dragstori. Ova odluka je odlična, kažu građani.

Za nadležne u Zvorniku nema dileme, najnovija odluka je potvrda da interes pojedinca mora biti iznad interesa profita.

- Mislim da smo uradili dobro za zaposlene u trgovinskom sektoru prije svega, a da poslodavci njihovi i naši sugrađani neće trpiti neke ozbiljne posljedice. Važno je da zaposleni u trgovinama imaju slobodno bar to nedjeljno popodne, da provesu sa članovima svojih porodica, sa svojom djecom, da i oni uživaju u blagodetima tog nedjeljnog porodičnog ručka - rekao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Nadzor i kontrolu sprovođenja ove odluke obavljaće nadležna tržišna inspekcija i komunalna policija. Novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 maraka kazniće se za prekršaj pravno lice, ako ne istakne ili se ne pridržava utvrđenog radnog vremena.