latinica  ћирилица
07/06/2021 |  11:48 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Košarac: BiH prva u regionu usvojila dokument o klimatskim promjenama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je BiH prva zemlja na zapadnom Balkanu koja je usvojila dokument koji se tiče opredijeljenosti ispunjavanja Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, te najavio da će to biti i povod da sutra sa resornom ministrom u Vladi Hrvatske razgovara o pitanju odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Košarac je rekao da usvajanje dokumenta "Utvrđeni doprinos BiH /NDC/ za period 2020-2030" treba apostrofirati i o tome pričati, te da je o svim aktivnostima koje BiH sprovodi, kao i o usvojenom dokumentu, obaviješten i Sekretarijat UN.

- Fokal point u ovim aktivnostima je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i ono će, zajedno sa ostalima u ovom procesu, nositi dio aktivnosti - rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Sarajevu uoči predstavljanja ovog dokumenta.

On je istakao da je riječ o veoma važnom dokumentu koji je usvojen, te da je resorno ministarstvo, u koordinaciji sa entitetskim tijelima, Savjetu ministara predložilo utvrđeni doprinos BiH obilježavanju klimatskih promjena.

- Treba istaći da je Savjet ministara usvojio ovaj značajan dokument - rekao je Košarc i podsjetio da je BiH dio Pariskog klimatskog sporazuma, ali i potpisnik Sofijske deklaracije, što je obavezuje da intenzivno radi na ublažavanju klimatskih promjena.

On je podsjetio na velike suše 2012. godine i poplave 2014. koje su se dogodine u BiH.

- Šaljemo jasnu poruku da želimo da se bavimo zelenim politikama i da na adekvatan način artikulišemo naše potrebe, kako bi donosili adekvatne mjere - rekao je Košarac.

On je istakao da je zaštita životne sredine i zdravlja važno pitanje, te da će o tome sutra razgovarati i sa resornim ministrom u Vladi Hrvatske.

- Sutra imamo sastanak u Vladi Hrvatske o mnogim pitanjima. Za mene će biti ključno pitanje i prva tema Trgovska gora - najavio je Košarac.

On je rekao da je na lokalnom nivou pokazana zrelost da ta pitanja budu tretirana na isti način, da su životi ljudi u 13 opština Republike Srpske ugroženi i da je ugrožen Nacionalni park "Una".

- Svaki put i u Briselu ćemo na adekvatan način dati snažne argumente da ne dozvolimo izgradnju odlagališta na Trgovskoj gori, jer bi to ugrozilo životnu sredinu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - poručio je Košarac.

Dokument "Utvrđeni doprinos BiH /NDC/ za period 2020-2030" tiče se opredijeljenosti ispunjavanja Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine, kada su se svjetski lideri saglasili da unaprijede klimatske akcije kako bi ograničili porast temperature na 1,5 stepen Celzijusov.