latinica  ћирилица
07/06/2021 |  11:59 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

Savčić: Haški sud nije ispunio svoju ulogu (VIDEO)

Konačna presuda generalu Ratku Mladiću mora biti oslobađajuća ukoliko se bude gledalo činjenično stanje i materijalni dokazi, izjavio je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

Sumnja u pravičnost Haškog tribunala, jer kako kaže, tzv. sud nije ispunio svoju ulogu, nije utvrdio istinu, nije pravično donosio presude, a žrte nisu dobile satisfakciju. Nema budućnosti za BiH i ovaj prostor, koji je sazdan na lažima i izmišljotinama, poručio je Savčić.

- Ako bi gledali činjenično stanje i materijalne dokaze onda očekujem oslobađajuću presudu. Nažalost imajući u vidu praksu tog suda, i opis načina izvršenja tzv. Krivičnog djela kroz tri UZP-a onda je zaista vrlo mala vjerovatnoća da do toga dođe. Pogotovo će biti interesantno slušati to obrazloženje. I presuda koja počiva, i prva, i ne samo u ovom predmetu, na izjavi lažnog svjedoka koji je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Haškim tribunalom upravo toliko i vrijedi kao i taj sporazum - rekao je Savčić.

Podsjeća da je dosadašnjim presudama Haški tribunal osudio najviše jedan narod – Srbe na 1.138 i po godina robije, a Bošnjake na samo 42 godine.

- Tim presudama prenesena je poruka svima nama koji živimo ovdje, da ništa nije završeno, čekajte neku novu priliku,neko novo vrijeme i ponovo rješavajte ono što smo mi trebali da riješimo - ističe Savčić.