latinica  ћирилица
07/06/2021 |  12:16 | Autor: SRNA

Brnabić: Promjena Ustava u oblasti pravosuđa jedan od tri prioriteta

Premijer Srbije Ane Brnabić izjavila je da su izmjene Ustava u oblasti pravosuđa jedna od najvažnijih karika za poboljšanje kvaliteta života građana Srbije i da je u tom smislu važno ojačati vladavinu prava.
Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Ana Brnabić (foto:atvbl.com)

Brnabićeva je, u obraćanju na posebnoj sjednici Skupštine Srbije posvećene Prijedlogu za izmjenu Ustava u oblasti pravosuđa, istakla da je to veoma važna tema za Vladu Srbije i jedan od tri ključna prioriteta.

Brnabićeva je napomenula da Srbija više nije ista zemlja kakva je bila prije desetak godina i da sada mora da postoji široka javna rasprava, saglasnost Venecijanske komisije, da i drugi potvrde da je sve urađeno po svjetskim i evropskim normama i da građani znaju o čemu odlučuju.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavrstvo Јelena Žarić Kovačević pozvala je poslanike da podrže prijedlog Vlade za izmjenu Ustava u oblasti pravosuđa.

- Na taj način ćemo podržati intencije Vlade da u oblasti pravosuđa zaista budu sprovedene reforme onakve kakve se očekuju, jer bi to bilo dobro za naše građane, ali i za Srbiju da bude punopravna članica Evropske unije - rekla je Kovačevićeva.

Ona je navela da je Odbor 6. maja ocijenio da je prijedlog Vlade podnijet u propisanom obliku, te da je sada u toku dio postupka koji zahtijeva raspravu.

- Do sada smo organizovali seriju javnih slušanja, što u Narodnoj skuspstini što van sedišta Skupštine, jer smo se trudili da sprovedeno transparentan i inkluzivan postupak, u kome će učešće uzeti svi koji su zainteresovani, a ne samo oni koji su pozvani - navela je Kovačevićeva.