latinica  ћирилица
07/06/2021 |  14:54 ⇒ 15:52 | Autor: RTRS

Kojić: Haški tribunal ubio međunarodno pravo i pravdu (VIDEO)

Haški tribunal je ubio međunarodno pravo i pravdu, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, reagujući na sutrašnju presudu generalu Ratku Mladiću.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- U Republčkom centtru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica ističu ako se budu tumačile i konstatovale činjenice konačna presuda generalu Mladiću biće oslobađajuća. Ali, ne ulažemo prevelike nade jer to mislimo mi koji smo sarađivali sa timom odbrane Mladića - rekao je Kojić.

Kojić ističe da se uslovno može reći da je ovo zadnji postupak u Haškom tribunalu, ako se isključe ponovljeni postupci u slučaju Simatović i Stanišić.

- Imajući u vidu praksu Haga vrlo je teško dati bilo kakvu prognozu, ali moramo znati da je prvostepeno Vijeće zanemarilo i donijelo presudu 2013. u kojoj je bilo dosta proceduralnih propusta, pa se tako u jednoj tački presude našlo nešto što nije dio optužnice što je pravni nonsens i što bi samo po sebi u najmanju ruku značilo da ttrebalo da dođe do ponovljenog postupka - naveo je Kojić.

Kojić je istakao da očekivanja od novog sastava Vijeća može da uliva određenu nadu, ali dodaj da je praksa Haškog tribunala nešto što se pokazalo kao potpuno jednostrano.

Kojić podsjeća da statistički podaci za cijelu SFRЈ govore sami za sebe - za zločine nad Srbima optuženo je samo 19 lica od kojih je 50 odsto pravosnažno oslobođeno.

- Ne treba zaboraviti da su Srbi bili žrtve i protjerani iz Hrvatske, i KiM ali da su bili žrtve u građanskom ratu BiH. i ako pogledamo samo ove podatke onda je jasno nedvosmisleno kakva je uloga Haškog tribunala, a ta uloga nije bila onakva kako je to bilo u samim njegovimo snivačkim aktima. Osnovna uloga je da doprinese pomirenju i suživotu, a mi danas možemo da vidimo da smo mi mnogo dalje od toga - zaključio je Kojić.