latinica  ћирилица
07/06/2021 |  15:11 | Autor: SRNA

Ukrajinski bal u Prnjavoru u posljednjoj sedmici jula

Festival nacionalnih manjina u Prnjavoru biće održan 25. septembra, a tradicionalni ukrajinski bal u posljednjoj sedmici jula, saopšteno je nakon današnjeg sastanka načelnika ove opštine Darka Tomaša sa predstavnicima Udruženja nacionalnih manjina koja djeluju u ovoj lokalnoj zajednici.
Ukrajinski bal - Foto: SRNA
Ukrajinski balFoto: SRNA

Obje manifestacije biće održane ukoliko dozvoli epidemiološka situacija.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor Franjo Rover izrazio je zadovoljstvo što je postignut dogovor o raspodjeli sredstava koja opština iz budžeta izdvaja za nacionalne manjine, kao i o terminu održavanju festivala.

Rover, koji je i predsjednik republičkog Saveza nacionalnih manjina, rekao je novinarima da je sa Pedagoškim zavodom Republike Srpske, Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske i opštinom Prnjavor dogovoreno da se ove godine održi i takmičenje učenika osnovnih škola o poznavanju nacionalnih manjina.

- To je jedan od najznačajnijih projekata na republičkom nivou, a ove godine imamo dogovor da takmičenje bude održano čim se za to steknu potrebni uslovi - rekao je Rover.

On kaže da je, zahvaljujući savezima nacionalnih manjina Republike Srpske i opštine Prnjavor, razvijena prekogranična saradnja udruženja iz Srpske sa matičnim zemljama, što se pozitivno odrazilo i na privredne aktivnosti, posebno sa Italijanima, Slovencima, Slovacima i Česima.

Rover je najavio da će delegacija Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske sutra otputovati u posjetu nacionalnim manjinama u Vojvodini.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je, iako u prošloj godini zbog virusa korona nije bilo značajnijih aktivnosti udruženja nacionalnih manjina, opština ispunila svoj dio finansijske podrške smatrajući da je nepohodno održati kontinuitet njihovog djelovanja.

- Danas smo razgovarali o raspodjeli sredstava za ovu godinu čija visina ostaje na nivou prošlogodišnjeg iznosa od oko 25.000 KM, što predstavlja inicijalni iznos sredstava za njihovo funkcionisanje - rekao je Tomaš.

On kaže da je prihvaćen prijedlog da se za djelovanje svih udruženja i saveza koristi jedna kancelarija, što će doprinijeti određenim finansijskim uštedama.

Nakon današnjeg sastanka najavljena je i mogućnost održavanja tradicionalnog ukrajinskog bala krajem jula, koji je u februaru otkazan zbog tadašnje epidemiološke situacije.

Na području opštine Prnjavor djeluje osam udruženja nacionalnih manjina, a u toku je registracija Udruženja Rusa.