latinica  ћирилица
07/06/2021 |  15:26 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Institut Gamaleja objavio najnovija istraživanja o vakcini Sputnjik

Najnovija istraživanja ruskog Instituta Gamaleja potvrdila su da druga doza vakcine Sputnjik može da bude data i do 90 dana poslije prijema prve doze, dok je minimalan razmak 21 dan, saopštio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.
Ruska vakcina Sputnjik (Foto: Sputnik) -
Ruska vakcina Sputnjik (Foto: Sputnik)

Kako se navodi u saopštenju, dokazano je da povećanje intervala između prve i druge doze ne utiče na snagu imunog odgovora i u nekim slučajevima je čak pojačava, i produžava trajanje imunog odgovora na virus korona.

S obzirom na izuzetno veliku potražnju za vakcinom među stanovništvom, ova odluka će značajno ubrzati imunizaciju prvom dozom vakcine.

- Ovim putem pozivamo sve građane koji su primili prvu dozu vakcine Sputnjik na strpljenje i razumijevanje, jer je ovim istraživanjem prilagođena i isporuka druge komponente vakcina. Međutim, to ni na koji način neće uticati na njihov imunitet. Čim druga komponenta vakcine bude isporučena u Republiku Srpsku, građani će biti obaviješteni i pozvani na revakcinaciju - saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.