latinica  ћирилица
07/06/2021 |  15:34 | Autor: RTRS

Usmjerenim upisnim politikama do potrebnih zanimanja

Prilikom današnje posjete Čelincu, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić razgovarala je sa načelnikom opštine Vladom Gligorićem sa kojim je zajedno prisustvovala i otvaranju izložbe likovnih radova učenika Osnovne škole "Miloš Dujić" Čelinac.
Natalija Trivić u Čelincu - Foto: RTRS
Natalija Trivić u ČelincuFoto: RTRS

U razgovoru sa načelnikom Gligorićem, sumirane su sve aktivnosti i rezultati rada obrazovnih i ustanova kulture u ovoj opštini, a s obzirom na  okolnosti prouzrokovane pandemijom virusa korona, te poseban akcenat stavljen na temu upisne politike u srednje škole.

- Razgovarali smo o formiranju savjeta za privredu i obrazovanje, s ciljem najboljeg definisanja izbora zanimanja u srednjim školama usklađenim sa razvojem lokalne privrede i lokalnog tržišta rada - istakla je Trivićeva. 

Ona je naglasila da se na taj način najbolje mogu  usmjeriti upisne politike, a djeca po završetku školovanja biti stručno osposobljena, sa vještinama konkurentnim na tržištu rada.

Trivićeva je istakla da je na sastanku razgovarano i o predstojećim investicijama, jer su planirana ulaganja u određene školske objekte u ovoj opštini.

Ona je izrazila je posebno divljenje likovnim radovima učenika Osnovne škole "Miloš Dujuć", koja, prema njenim riječima, potvrđuje koliko učenici imaju talenta te  koliko je važno da škole to prepoznaju i njeguju kod učenika.

- Važno je da škole njeguju talente kod učenika i ono što je upravo primarno Ministarstvu prosvjete i kulture je da se, pored prirodnih i društvenih nauka, dosta ozbiljnija pažnja posvećuje umjetnosti u obrazovanju, što smo i definisali izmjenama Zakona o srednje obrazovanju i vaspitanju, a kako bismo otvorili mogućnost za nove umjetničke smjerove, odnosno škole u srednjem obrazovanju u Republici Srpskoj - dodala je Trivićeva.

Načelnik Gligorić, takođe, je iskazao zadovoljstvo izložbom učeničkih radova, kao i novim galerijskim prostorom u Centru koji će ubuduće služiti i za druge kulturne aktivnosti.

On je razgovor sa ministrom Natalijom Trivić ocijenio jako korisnim, naglasivši važnost dijela razgovora koji se odnosio na predstojeće zajedničke investicaje u školske objekte koje potrebno sanirati ili obnoviti.

Nakon izložbe, ministar Natalija Trivić posjetila je i Osnovnu školu "Miloš Dujić" te sa rukovodstvom i zaposlenima razgovarala o  aktuelnim temama koje se odnose na završetak školske godine.