latinica  ћирилица
07/06/2021 |  16:18 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Јoš sedam dana do prvog kruga upisa u srednje škole (VIDEO)

Đaci devetih razreda u Srpskoj danas su se i zvanično pozdravili sa svojim osnovnim školama. Za sedam dana počinje prvi krug upisa u srednje škole. Neke škole nude nova usmjerenja. Mahom je riječ o stručnim zanimanjima ponuđenim na zahtjev privredne zajednice.
Srednjoškolci (ilustracija) -
Srednjoškolci (ilustracija)

Gimnazija i srednja muzička škola – to je izbor učenice generacije u Osnovnoj školi “Јovan Јovanović Zmaj”. Una Turjačanin Kecman kaže da se o željenom usmjerenju raspitala i putem aplikacije "Vodič kroz zanimanja".

- Prošla sam kroz tu aplikaciju, čisto da bih saznala nešto više, da bih se mogla informisati, ali sam uvijek imala želju da upišem Gimnaziju i Srednju muzičku školu, tako da nije bilo puno nedoumica - priča Una.

Aplikacija sadrži plan upisa u svim školama u Srpskoj, opis zanimanja, kao i podatke Zavoda za zapošljavanje. Svaki učenik tako može da sazna detalje o željenom zanimanju, ali i broj svršenih srednjoškolaca koji sa tom diplomom čekaju u evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole Banja Luka i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije,
kaže da je interesovanje raznoliko, a ove godine škole nude i nova zanimanja.

- Konkretno kod nas u Građevinskoj školi imamo dva nova zanimanja, a to su fasader i monter suve gradnje, moler koje je jako traženo na tržištu, dobro plaćeno, poslije čega učenici mogu da osnuju svoje male firme - ističe Bajić.

Na spisku deficitarnih zanimanja trenutno su mahom zanimanja iz oblasti metalske industrije: bravar zavarivač, tehničar CNC tehnologije, obrađivač metala rezanjem. Tržištu nedostaju i kuvari, konobari, modelari obuće, pekari.

- S obzirom da postoji jedna značajna nezainteresovanost mladih ljudi da upisuju trogodišnja zanimanja, a da postoji velika zainteresovanost privrede upravo za tim zanimanjima, neophodno je to dodatno stimulisati, obezbijediti stipendije tim mladim ljudima kako bi bili zainteresovani za zanimanja koja bi im garantovala posao - naglasio je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Privrednici ističu da se više djece odlučuje za deficitarna zanimanja i  da se plate u tim sektorima povećavaju, ali trebalo bi to ići, kako kaže, bržim tempom.

Saša Trivić, direktor “Krajinaklasa” i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, navodi da se u njegovom preduzeću plaćena učenička praksa pokazala se kao dobar put do novih, kvalifikovanih radnika.

- Ove godine sva tri đaka koja su išla na praksu dobila su posao po završetku škole. Mislim da je to najbolji put. Prije, dok smo davali stipendije, nismo imali nikakvu garanciju da će taj đak doći i te pare su vjerovatno završavale na pogrešnom mjestu - dodao je on.

I poslodavci i prosvjeta se slažu da su odjeljenja usmjerena ka deficitarnim zanimanjima vrlo često ostajala prazna. Uvođenje male mature, koju je pandemija virusa korona odgodila za narednu školsku godinu, mogla bi da bude rješenje.

- Kad se odredi limit bodova, tada će učenici biti prinuđeni da biraju zanat koji žele, s tim da je zakon dozvolio, uz primjereno vladanje i vrlo dobar uspjeh u trogodišnjim zanimanjima, da učenik može da nastavi četvorogodišnji stepen - rekao je Bajić.

Prvi krug upisa u srednje škole, 14. u 15. juna, rezervisan je za đake koje imaju 60 i više bodova. Ostali mogu da biraju zanimanje od 21. do 23. juna. Oni koji se u tim rokovima nisu upisali, šansu imaju šansu od 5. do 7. jula, te sredinom tog mjeseca.