latinica  ћирилица
07/06/2021 |  16:25 | Autor: SRNA

Petronijević: Savjet bezbjednosti da preispita da li Mehanizam radi po njegovom nalogu

Centar za obnovu međunarodnog prava, koji predvodi beogradski advokat Goran Petronijević, uputio je Savjetu bezbjednosti UN molbu da preispita da li Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu zloupotrebljava ili koristi ovlaštenja Savjeta bezbjednosti.
Goran Petronijević - Foto: RTRS
Goran PetronijevićFoto: RTRS

Petronijević je rekao da će zaključci biti prevedeni i upućeni i zemljama koje su ad hok članice Savjeta bezbjednosti, koji sutra u Njujorku zasjeda povodom izvještaja o saradnji Srbije sa Mehanizmom, te da je molba upućena i Ministarstvu pravde, Ministarstvu spoljnih poslova i Predsjedništvu Srbije.

On je pojasnio da je molba proistekla iz ranijih zaključaka Centra da se u Hagu drastično krše ljudska prava okrivljenih pred Mehanizmom, a posebno osuđenih pred Haškim tribunalom, čiji je rad naslijedio Mehanizam.

Јedan od povoda za slanje je bilo upućivanje prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića u jedan od najsurovijih zatvora u Velikoj Britaniji, gdje kazne izdržavaju najgori zločinci u istoriji tog prostora.

- Karadžić je poseban čovek, u smislu da je njegovo svojstvo posebno. Osuđen je pred Haškim tribunalom na način na koji jeste, zbog zločina nad muslimanima, a upravo u tom zatvoru najveći broj zatvorenika čine ekstremni muslimani - rekao je Petronijević, koji je jedan od članova Karadžićevog pravnog tima.

On je ukazao da je jedini način da se Karadžić zaštiti u zatvoru na ostrvu Vajt taj da bude stalno u samici, "kao Napoleon na Svetoj Јeleni".

- To je dodatna vrsta kazne i odmazde nad čovekom koji ima 76 godina. On više nije ni ratnik, ni predsjednik, ništa drugo, do oronuli, oboljeli starac kome trebaju njega i humanitarna pomoć, a ne vrsta zatvora kao što je Vajt - naveo je Petronijević za Tanjug.

Centar za obnovu međunarodnog prava osnovan je na inicijativu sudija, advokata, profesora i društvenih radnika u oblasti međunarodnog prava, zbog ozbiljne zabrinutosti ljudi koji se profesionalno bave pravom za funkcionisanje i očuvanje sistema međunarodnog prava.