latinica  ћирилица
07/06/2021 |  17:14 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Donacija 30.000 doza za prioritetne grupe u BiH

Vlada Hrvatske donirala je BiH 30.000 doza vakcina protiv virusa korona za imunizaciju prioritetnih grupa stanovništva, od čega će polovina biti upućena Univerzitetskoj bolnici u Mostaru, a druga polovina raspoređena ostalom stanovništvu u zemlji, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Zahvaljujući za donaciju, ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević rekla je u Zagrebu da je svjesna činjenice koliko je na početku bilo teško dobiti potrebne doze vakcina kada je virus korona "poharao" čitav svijet.

- Hrvatska je, takođe, osjetila koliko je bilo teško doći do vakcina, a mi u BiH osjetili smo to još snažnije. Zato smo, suočeni s mogućnošću da nećemo moći samostalno dobiti potrebne doze, prošle godine potpisali ugovor s Globalnom alijansom za vakcinaciju /GAVI/ i pristupili Kovaks mehanizmu, koji je tada obećavao jednak pristup vakcinama svim zemljama, bez obzira koliko moćne ili bogate bile - istakla je Gudeljevićeva.

U razgovoru sa hrvatskim ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićem, Gudeljevićeva je podsjetila da je BiH prve doze vakcina dobila tek u martu.

- Ovaj gest koji je iskazala Vlada Hrvatske BiH i u ovim teškim vremenima donirala 30.000 doza vakcina za potrebe imunizacije prioritetnih grupa stanovništva BiH je veoma značajna - naglasila je ona.

Božinović je rekao da ovim gestom Hrvatska želi iskazati odlučnost i spremnost da pomogne, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv virusa korona bio što uspješniji.

- Kad govorimo o borbi protiv kovida, nijedna zemlja nema taj luksuz da se bori sama, jer radi se o globalnoj pandemiji. Djelotvorno provođenje vakcinacije je zapravo jedini izlaz iz epidemije - istakao je Božinović.

On je izrazio nadu da će sve više vakcina protiv virusa korona dolaziti u BiH i druge zemlje regije, jer je to, kako je rekao, svima u interesu.