latinica  ћирилица
07/06/2021 |  17:31 ⇒ 17:50 | Autor: SRNA

Obilježena 21 godina od ubistva Ljubiše Savića Mauzera

U Bijeljini je danas u prisustvu stotinjak boraca "Garde Panteri", članova porodice i prijatelja obilježena 21 godina od ubistva osnivača specijalne ratne jedinice "Garda Panteri" Ljubiše Savića Mauzera.
Obilježena 21 godina od ubistva Ljubiše Savića Mauzera - Foto: SRNA
Obilježena 21 godina od ubistva Ljubiše Savića MauzeraFoto: SRNA

Sjećanje na ubistvo Mauzera obilježeno je na groblju u njegovom rodnom mjestu Kovačići, a potom i u gradu kod spomenika podignutom na mjestu gdje je ubijen.

Predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri" Petar Cvijetinović rekao je novinarima da ovo udruženje, dok je živih boraca, neće zaboraviti Mauzera i insistiraće da budu rasvijetljene sve okolnosti njegovog ubistva, u smislu otkrivanja nalogodavaca.

Cvijetinović je osudio pokušaje pojedinaca da pokrenu proceduru uklanjanja spomenika na mjestu ubistva Savića kod željezničke stanice u Bijeljini.

- Udruženje nikada neće dati saglasnost da spomenik bude izmješten - poručio je Cvijetinović.

On je naglasio i da će "Panteri" pojačati pritisak na lokalnu vlast da se izmijene nazivi pojedinih ulica i da svoje ulice dobiju Mauzer, Blagoje Gavrilović i Branko Pantelić Panter.

Ljubiša Savić Mauzer bio je legendarni komandant "Garde Panteri", nekadašnji načelnik Uprave policije Republike Srpske, kao i osnivač i lider Demokratske stranke.

Mauzer je ubijen 7. juna 2000. godine u večernjim časovima, kod željezničke stanice u Bijeljini. Za ovo ubistvo osuđen je Đorđe Ždrale na 20 godina zatvora, ali ne i nalogodavci i organizatori.