latinica  ћирилица
07/06/2021 |  18:24 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

U Bijeljini osnovana podružnica Društva učitelja Republike Srpske (VIDEO)

Proteklog vikenda u Bijeljini je osnovana podružnica Društva učitelja Republike Srpske za regiju Semberija i održan stručni seminar za učitelje ove regije. Cilj udruženja je afirmacija učiteljskog poziva, ali i dodatno usavršavanje učitelja kako bi uspješno odgovorili svim izazovima u odvijanju nastave, kao u vrijeme pandemije virusa korona.
U Bijeljini osnovana podružnica Društva učitelja Republike Srpske - Foto: Screenshot
U Bijeljini osnovana podružnica Društva učitelja Republike SrpskeFoto: Screenshot

U vrijeme pandemije i nastave na daljinu učitelji u Srpskoj snašli su se veoma dobro. Međutim, cilj učiteljskog poziva nije samo prenošenje nastavnog sadržaja putem računara nego učitelji djecu uče i koje su to vrijednosti, stavovi i ponašanje kojima mogu doprinijeti da bi imali bolje društvo.

- Kvalitet nastave svih učitelja je dobar, učitelj je prije svega dodatni član porodice, jer mi radimo sa djecom na najnižem školskom uzrastu koji iz porodične sredine ulazi u novo okruženje. Tu je dominantna i vaspitna uloga škole koja je, na žalost, u neki narednim razredima dodatno zapostavljena. predstoji nam i reforma obrazovanja i dobro je da postoje promjene, ali moramo ići u pravcu da te promjene budu dobre, da budu korisne i učenicima, i prosvjetnim radnicima i porodici - naglasila je predsjednica Društva učitelja Srpske Marina Knežević. 

Učiteljica iz Osnovne škole “Meša Selimović” u Јanji Marijana Milanović izabrana je za predsjednicu bijeljinske podružnice Društva učitelja. Istakla je da će u narednom periodu raditi na povećanju digniteta učitelja, u saradnji sa resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom.

- Naš cilj je da učitelji zadrže svoja radna mjesta, da se obavezno usavršavaju, jer znamo šta znači stručno usavršavanje. Bez toga učitelj ne može prenijeti na djecu kvalitetna znanja - rekla je Milanovićeva.

U Bijeljini je prije 27 godina osnovan Pedagoški fakultet koji je završilo oko 3.000 vaspitača i učitelja. Prema riječima dekana ovog fakulteta Dalibora Stevića, učiteljski poziv je jedan od najbitnijih.

- Rad sa najmlađom djecom nam je najznačajniji. Mlađi školski uzrast je najplastičniji i u njemu djeca primaju najviše uticaja. Ako ih oblikujemo i usmjerimo u pravom smislu vaspitanja i obrazovanja, dobiće kvalitetne temelje za kasnije - istakao je Stević.

U Srpskoj je u nastavu uključeno oko 3.000 učitelja, a krajem prošle školske godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje sa diplomom profesora razredne nastave nalazilo se više od 900 učitelja.