latinica  ћирилица
07/06/2021 |  18:40 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Uskoro počinje izgradnja prve dionice Drinskog nasipa (VIDEO)

U vodoprivredne objekte na području Bijeljine od poplava 2014. do danas, uloženo je oko 50 miliona maraka, rekao je ministar Boris Pašalić. Vlada je u rekonstrukciju vodoprivrednog objekta Ustava-Јanja uložila 400.000 maraka i obezbijedila regulaciju protoka vode iz Drine kroz Bijeljinu. Uskoro počinje i izgradnja prve dionice Drinskog nasipa.
Ministar Pašalić u posjeti preduzeću "Sava-Semberija" - Foto: SRNA
Ministar Pašalić u posjeti preduzeću "Sava-Semberija"Foto: SRNA

Za uređenje korita rijeke Јanje, u dužini od dva kilometra, investirano je sedam miliona maraka, a uskoro počinje i izgradnja 2,2 kilometra Drinskog nasipa od objekta Ustave do ušća Јanje u Drinu.

- Ono što nismo uradili i što nam je sljedeći korak je izgradnja Drinskog nasipa i u narednih mjesec dana planira se objava poziva za izgradnju prve dionice od 2,2 kilometra, vrijednosti 1,6 miliona evra iz projekta sa Evropskom investicionom bankom - najavio je Pašalić.

Izgradnju Drinskog nasipa usporila je procedura Svjetske banke koja ne dozvoljava eksproprijaciju zemljišta na osnovu opšteg interesa.

- Neki pojedinci ne žele da preko njihove parcele prođe nasip. Iz tog razloga mi smo izabrali drugi izvor finansiranja koji nas ne može u tome spriječiti - rekao je Miroslav Milovanović, direktor ЈP " Vode Srpske".

Eksproprijacija zemljišta za Drinski nasip obavlja se sa cijenom sličnom kod eksproprijacije za autoput, rekao je ministar Pašalić i najavio nove investicije poput uređenja glavnog obodnog kanala i rekonstrukcije pumpnih stanica, ali i projekte navodnjavanja.

Pašalić je danas tokom posjete preduzeću "Sava Semberija" naveo da je prehrambena industrija u ovoj firmi u potpunosti bazirana na domaćoj sirovini, što je veoma važno jer pored toga što je dobar prerađivač, ona otkupljuje domaće proizvode, sirovinu.

Pašalić je rekao da je Ministarstvo prošle godine zajedno sa "Savom" radilo na rješavanju tržišnih viškova, kada je otkupljeno i prerađeno oko 8.000 tona sirovina, uz "Savinu" količinu.

On je najavio da će se i ove godine resorno ministarstvo uključiti u takav angažman, jer kroz svoje redovne mjere podrške ima sredstva za podršku domaćim poljoprivrednim proizvođačima.

Pašalić je izrazio zadovoljstvo preradom proizvoda u ovoj preduzeću jer sama činjenica da se neki proizvodi, kao sok od paradajza, zasnivaju isključivo na domaćoj sirovini, što je rijetkost, a to samo potvrđuje da su kvalitetni i zdravi.

Pašalić je posjetio i PD Semberija koje je u znatno boljoj situaciji u odnosu na prethodne godine. Proširili su farmu i povećali proizvodnju mlijeka i prinose na svojim oranicama.