latinica  ћирилица
07/06/2021 |  18:48 | Autor: SRNA

Đokić: EU da omogući duži period primjene direktiva o obnovljivim izvorima

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić očekuje fleksibilniji pristup EU kada je riječ o primjeni evropske prakse o potiskivanju energije dobijene iz fosilnih goriva u korist energije koja dolazi od obnovljihvih izvora.
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba) -
Petar Đokić (foto: socijalisti.ba)

- Tačno je da u Republici Srpskoj 60 odsto energije dolazi od termoelektrana, a 40 odsto iz hidroelektrana i samo manji dio iz solarnih elektrana. Naravno da želimo da u narednom periodu ovaj odnos bude promijenjen u korist energije koja dolazi iz obnovljivih izvora - rekao je Đokić za BHT 1.

On je istakao da je potiskivanje elektrana koje funkcionišu na fosilna goriva težak udarac na BiH, bez obzira da li je riječ o Republici Srpskoj ili Federaciji BiH.

- Smatram da Evropa prema nama treba da ima fleksibilan pristup i omogući duži vremenski period primjene evropskih direktiva u tom pogledu jer mi baznu energiju ne smijemo izgubiti, pošto nam daje sigurnost i bezbjednost kvalitetnog i redovnog snabdijevanja našeg tržišta, građana i privrede. I, ako bi to izgubili, ugrozili bi privredne procese i doveli do nezadovoljstva velikog broja građana - pojasnio je Đokić.

On je naveo da i pored činjenice da vlasti traže razumijevanje od Evrope, Republika Srpska, ipak, sprovodi evropske prakse u ovoj oblasti, navodeći kao primjer Zakon o zaštiti vazduha.

Đokić je izrazio očekivanje da će do kraja godine u Republici Srpskoj biti donesen i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Kada je riječ o Termoelektrani Stanari, resorni ministar je istakao da je to najveća investicija uposljednjih četrdesetak godina, koja je iznosila 1,1 milijardu KM i donijela veliku korist ovom prostoru.

- Termoelektrana Stanari u budžet Republike Srpske kroz različite naknade, takse i doprinose na plate doprinosi 154 miliona KM. Na godišnjem nivou na osnovu koncesione naknade donosi u budžet blizu sedam miliona KM - naveo je Đokić.

Đokić je napomenuo da su na veoma kvalitetan način regulisali odnose sa kineskim investitorom, koji na odgovoran način prati politiku uravnoteženja energije koja se dobija iz fosilnih goriva i iz obnovljivih izvora.

- Sada grade Hidroelektranu Ulog instalisane snage 37 megavata, takođe su podnijeli zahtjev i dobili koncesiju za izgradnju solarne elektrane 60 megavata na području Bileće - rekao je Đokić.

On je naveo da i u drugim energetskim područjima očekuje nove investicije kada je riječ o obnovljivim izvorima energije.

- Nastavljamo aktivnosti kada je riječ o HE Dabar. Pri kraju su pregovori o zaključenju ugovora o finansiranju. Ta elektrana će nas koštati oko 640 miliona KM. Do sada je već izdvojeno i uplaćeno oko 140 milina KM, a preostali dio biće ugovoren i finansiran u narednim godinama, kako bi izgradili ovu elektranu - rekao je Đokić.

Đokić je naveo da se definiše način za izgradnju solarne elektrane Trebinje jedan, instalisane snage 70 megavata, te da je ugovorena izgradnja HE Bistrica, za koju bi se do kraja godine moglo krenuti operativno sa izgradnjom.

- Radimo sa Elektroprivredom Srbije na izgradnji HE Buk-Bijela. To je veliki projekat, 220-230 miliona evra, a instalisana snaga biće 100 do 110 megavata. Nadamo se da nećemo imati smetnju za taj projekat - naglasio je Đokić.

Ministar energetike i rudarstva je ukazao da je ovaj projekat od interesa, ne samo za Republiku Srpsku, nego za sve u BiH.

- Nama ostaje područje srednje Drine, koje čini granicu BiH i Srbije, i spremni smo da FBiH sa nama bude strana patrner prema nekom drugom međunarodnom investitoru da zajednio izgradimo nekoliko hidroelektrana na srednjem toku rijeke Drine - rekao je Đokić i naglasio da je važno da se pronađe snaga i da se svi okupe oko ovog projekta.

Kada je riječ o liberalizaciji tržišta električne energije, Đokić je podsjetio da je donesen reformski zakon koji na sasvim drugačiji način uređuje oblast u Republici Srpskoj i koji je na liniji sprovođenja Energetske stragetije do 2030. godine.

- Sve je rađeno u skladu sa direktivama EU. Zakon o električnoj energiji donesen u Republici Srpskoj je ocijenjen kako zakon koji je apsolutno na liniji ispunjavanja svih evropskih standarda - rekao je Đokić i izrazio nadu da će i FBiH pratiti Srpsku u ovoj oblasti.

Đokić je govorio i o kolektivnom ugovoru sindikata energetskih radnika, istakavši kako očekuje da će u narednim danima biti postignut dogovor.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da radnicima ne budu smanjene plate, odnosno da budu povećane i u ovom sektoru.

Kada je riječ o prodaji dionica Rudnika Ljubija, Đokić je rekao da i dalje postoji namjera Vlade Republike Srpske da proda svoj udio u tom preduzeću.

On je naveo da je cilj sačuvati rudarsku proizvodnju u prijedorskom basenu, te da je neophodno naći ozbiljnog kupca, napominjući da nema ništa protiv da kupac tih akcija u otvorenom postupku bude i kompanija Mital.