latinica  ћирилица
07/06/2021 |  19:16 ⇒ 08/06/2021 | 12:24 | Autor: RTRS

Božanovići: General Mladić ostaće junak, kakva god presuda bude donesena (VIDEO)

Za rodbinu i mještane njegovog rodnog sela Božanovići kod Kalinovika, general Ratko Mladić ostaće junak, kakva god presuda bude donesena. Iako je, kažu, Haški sud do sada pokazao da nije pravedan prema srpskim žrtvama i optuženicima, u Božanovićima se, ipak, nadaju oslobođajućoj presudi.
Božanovići - rodno selo Ratka Mladića - Foto: RTRS
Božanovići - rodno selo Ratka MladićaFoto: RTRS

Ratka Mladića rodbina zna samo po dobru. Ostao je bez oca kada je imao dvije godine. Majka je Ratka, njegovog brata i sestru odgojila da budu časni i pošteni ljudi. Nije, kažu, zaslužio da bude u zatvoru, a posebno ne da mu se sudi za zločin. Takav vojnik nije bio sposoban da naredi ubistva ljudi, pogotovo ne civila, kažu njegovi rođaci.

- Nikada u životu nije ni pomislio, a ne uradio, nikad. Za sve drugo bio je sposoban, ali za to nikad - kaže snaha generala Mladića, Veselinka Mladić.

Tijo Mladić, rođak generala Mladića kaže da je i u vojsci bio čovjek, nikada nikom, kaže, nije pomislio zlo.

- On nije zaslužio da ga zovu ratnim zločincem, Ratko je bio legenda, i ostaće u srpskom narodu legenda - dodaje Tijo.

Nije, pričaju, Ratko mogao sjediti i posmatrati kako njegov narod gine, ali nikome zlo nije želio. Poštovao je i štitio svoje komšije bez obzira na nacionalnu pripadnost.

- Imali smo mi ovdje i muslimane komšije. On nije htio da se puca na njih, ni oni na nas. Pozvao ih je ovdje na razgovor, a tamo iza brda šta je bilo kako je bilo, koga je metak uhvatio, koga nije  - kaže rođak Zoram Mladić.

Ako ima prava i pravde, general Mladić će biti oslobođen optužbi, jer je nedužan, nadaju se Božanovićani.

- Hoću da ga pozdravim i da mu kažem se drži, da se ne sekira i da smo svi za tu za njega - poručila je Veselinka Mladić.

- Mi očekujemo da će ga osloboditi ako imaju obraza te sudije i da će on 9. juna sletiti u Beograd na aerodrom - kaže Tijo Mladić.

Mještani i rođaci u generalovom rodnom selu poručuju da, kakva god presuda bude donesena u Hagu, Ratko Mladić će ostati zapamćen kao vojnik koji je stao u odbranu svog naroda.