latinica  ћирилица
07/06/2021 |  21:44 ⇒ 08/06/2021 | 09:05 | Autor: RTRS

Kojić: Statistika jasno pokazuje odnos Haškog tribunala prema srpskim žrtvama (VIDEO)

Statistika je neumoljiva, i jasno pokazuje kakva je bio status haškog tribinala prema srpskim žrtvama, naglasio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, gostujući u našoj emisiji "Aktuelno".
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Za zločine nad Srbima suđeno je 19 lica i čak devet oslobođeno. Dok su Srbi dobili preko 1.000 godina zatvora i šest doživotnih kazni, rekao je Kojić.

Kojić dodaje da su Srbi stradali na svim prostorima bivše Јugoslavije.

- Srbi su stradali u Hrvatskoj i protjerani su iz Hrvatske, a Hag je oslobodio generale, potom na Kosovu i Metohiji, i strašne žrtve u BiH - istakao je Kojić.

Kojić ističe da je u BiH bilo 35.042 žrtve srpske nacionalnosti.

- Zašto se Hag nije bavio srpskim žrtvama pitanje je za međunarodnu pravdu. Druga dopunjena optužnica protiv Mladića je bila u oktobru 1995. godine i koja je podrazumijevala genocid u Srebrenci. Da li je moguće da neko za dva mjeseca forenzičkim dokazima to ubaci u optužnicu, ili je ona već mnogo ranije napravljena - rekao je Kojić.

On naglašava da su Srbi najviše stradali na početku otadžbinskog rata, 1992. godine.

- To samo pokazuje da nije bila nikakva namjera da se počini genocid nad drugim narodom - istakao je Kojić. 

Izricanje presude generalu Mladića zakazano je za sutra u 15.00 časova. Čitanje presude trajaće sat vremena, a javnost će u odgođenom vremenu od pola sata moći sve to da čuje. Ta praksa je u Hagu uvedena nakon samoubistva Slobodana Praljka.

Ekipa RTRS-a pratiće sve ono što se bude dešavalo uoči, tokom i poslije izricanja presude. Sve ovo moći ćete da pratite u našem Otvorenom programu.

Aktuelno možete pogledati OVDЈE.