latinica  ћирилица
08/06/2021 |  07:55 ⇒ 08:00 | Autor: SRNA

Kastiljo povećao vođstvo ispred Fudžimorijeve

Socijalista Pedro Kastiljo povećao je prednost ispred desno orijentisane Keiko Fudžimori na predsjedničkim izborima u Peruu, ali je ona rekla da još neće priznati poraz i ukazala na "neregularnosti" bez navođenja mnogo dokaza.
Keiko Fudžimori i Pedro Kastiljo (Foto: Prensa Latina) -
Keiko Fudžimori i Pedro Kastiljo (Foto: Prensa Latina)

Nakon prebrojavanja 95 odsto glasova, Kastiljo vodi sa 50,3 odsto glasova, a Fudžimorijeva ima 49,7 odsto.

- Postoji jasna namjera da se bojkotuje volja naroda - rekla je Fudžimorijeva na konferenciji za novinare i prikazala video snimke sa društvenih mreža da bi podržala svoje navode.

Ona je optužila Kastiljove pristalice da su ukrale glasove i zatražila od svoje baze da objavi nove dokaze ako dođe do njih.

Kastiljova stranka Slobodni Peru saopštila je na Tviteru da odbacuje ove navode. Ova partija ranije je saopštila da je i sama bila meta pokušaja prevare, ali nije navela detalje.

Glasanje je ukazalo na oštru podjelu između glavnog grada Lime i ruralnih oblasti u kojima je Kastiljo neočekivano dobio mnogo glasova.

Kastiljo, čiji su roditelji farmeri, obećao je da će promijeniti Ustav i zakone o rudarenju, što je zabrinulo proizvođače bakra i lokalna tržišta.

Fudžimorijeva /46/ je kćerka bivšeg predsjednika Alberta Fudžimorija, koji je u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije. Ona je pozvala obje strane na razboritost i mir.