latinica  ћирилица
08/06/2021 |  08:23 | Autor: SRNA

Vučić i Brnabićeva na sjednici Savjeta bezbjednosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić prisustvovaće danas sjednici Savjeta bezbjednosti UN na čije dnevnom redu je predstavljanje izvještaja o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.
Vučić i Brnabić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Vučić i Brnabić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN će zbog pandemije biti održana pute video linka, a počeće u 21.00.

Vučiću je u nedavnom obraćanju javnosti rekao da očekuje da će na sjednici srpsko rukovodstvo biti kritikovano zbog nepoštovanja Mehanizma, odnosno zbog nepostupanja po obavezujućem nalogu za izručenje doskorašnjih narodnih poslanika SRS Vjerice Radete i Petra Јojića.

- Sjednica Savjeta bezbjednosti biće održana istog dana kada se izriče kazna generalu Ratku Mladiću u Hagu, a da li je to slučajno ili ne, procijenite sami - rekao je Vučić.

Podsjećajući da su Srbi u Hagu osuđeni na 1.138 godina robije, a Bošnjaci na 42 godine, Vučić je rekao da ne misli da brojkama bilo šta treba da se iskazuje, ali da je suština u tome da Haški tribunal nije dostavljao, osim u jednom slučaju, srpskim sudovima mogućnost da sude, a ideja je bila da najveći broj suđenja bude ustupljen sudovima u regionu.