latinica  ћирилица
08/06/2021 |  10:56 | Autor: Agencije

Životinja zamrznuta prije 24 hiljade godina ponovo se razmnožava (VIDEO)

Ruski naučnici otkopali su životinju zamrznutu prije 24 hiljade godina koja se nakon toga uspjela aseksualno razmnožavati, što je u suprotnosti sa dosadašnjim stavom nauke da takve životinje u ledu mogu preživjeti do deset godina.
Rotatorije (Foto: Flickr/Specious Reasons) -
Rotatorije (Foto: Flickr/Specious Reasons)

Rotatorije, životinje mikroskopske veličine, koje su bile zamrznute najmanje 24.000 godina u arktičkom krugu, u sibirskom permafrostu, oživjele su kada su ih naučnici odledili.

Ovi beskičmenjaci veličine od 0,1 do 0,5 milimetara, poznati su kao veoma izdržljivi. Mogu da izdrže ekstremnu sušu, duge periode bez vode, manjak kiseonika, poznato je da mogu da opstanu do 10 godina u zamrznutom stanju, ali sada su premašile sve rekorde.

Podaci poslednje naučne studije objavljene u naučnom časopisu “Karent bajolodži“ pokazuju da su rotatorije sposobne za ekstremno preživljavanje. Naučnici su u Sibirskom permafrostu (zoni večitog snijega i leda), na dalekom sjeveroistoku Rusije, u arktičkom krugu našli rotatorije koje su poslije najmanje 24.000 godina u vječnom ledu pokazivale znake život. Kada su odmrznute, počele su i da se razmnožavaju.

- Ovakav scenario je san mnogih pisaca naučne fantastike - navode naučnici sa ruskog Instituta za fizičko-hemijske i biološke probleme u nauci o tlu.

Rotatorije žive uglavnom pored vode, gde se hrane algama i planktonom i podijeljene su u čak 2.000 vrsta. One koje su ruski naučnici “oživjeli“ poslije 24 milenijuma pripadaju rodu adineta.

Radi se o jednom od rijetkih organizama koji je otporan na radijaciju i može preživjeti u uslovima manjka kiseonika, bez hrane i vode.

- Naša studija je najbolji dokaz do sada da višećelijske životinje mnogu da prežive na desetine hiljada godina u kriptobiozi, stanju u kom je metabolizam gotovo kompletno zaustavljen - kaže Stas Malavin sa ruskog Instituta za fizičko-hemijske i biološke probleme u istraživanju zemljišta, jedan od koautora ove naučne studije.

Ovaj biolog dodaje da trenutno to nije zamislivo za kompleksne organizme, kakvi su sisari.

- Ali, veliki korak je što smo pokazali da je to moguće za organizme koji imaju centralni nervni sistem i sistem organa za varenje, čak iako su ti organizmi mikroskopski - navodi ruski biolog, prenosi agencija DPA.