latinica  ћирилица
08/06/2021 |  11:50 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Otvorena Hemijsko-toksikološka laboratorija (VIDEO)

U Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske otvorena je Hemijsko-toksikološka laboratorija.
Otvorena Hemijsko-toksikološka laboratorija (Foto: FB/Ministarstvo zdravlja) -
Otvorena Hemijsko-toksikološka laboratorija (Foto: FB/Ministarstvo zdravlja)

Otvaranjem ove laboratorije u potpunosti je zaokružen rad Zavoda za sudsku medicinu, koji je i nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta Banjaluka.

Laboratoriju su otvorili ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan.

Šeranić je rekao da je otvaranjem ove laboratorije na neki način kompletiran razvoj sudske medicine u Srpskoj.

Dodao je da hemijsko-toksikološka laboratorija prije svega radi skrining procedure, ali i procedure u vezi sa dokazivanjem prisustva narkotika i alkohola u organizmu.

Karan je rekao da je Zavod u proteklih 12 godina razvijan korak po korak - od mogućnosti vještačenja sudskih spisa i obavljanja obdukcija, otvaranja histopatološke laboratorije, opremanja obdukcione sale mobilnim rentgenom, razvoja forenzičke antropologije, do formiranja DNK laboratorije.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je Zavod za sudsku medicinu, formiranjem ove laboratorije, postao najrazvijenija institucija te vrste u regiji.

Otvaranju laboratorije prisustvovali su i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović.