latinica  ћирилица
08/06/2021 |  14:44 ⇒ 17:10 | Autor: RTRS

Za sanaciju i ublažavanje posljedica virusa korona odobreno ukupno 50,2 miliona KM

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske usvojio je danas Izvještaj o radu Kompenzacionog fonda Republike Srpske za period januar-mart 2021. godine.
UO Kompenzacionog fonda - Foto: RTRS
UO Kompenzacionog fondaFoto: RTRS

U periodu od 1. januara do 31. marta 2021. godine Upravni odbor Kompenzacionog fonda je donio 37 zaključaka, prema kojima je, za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica virusa korona, odobreno ukupno 50.263.713 KM i to za zdravstvo 39.415.457 KM, privredu 3.455.628 KM, Zavod za zapošljavanje 6.000.000 KM, turističke vaučere 816.302 KM i dezinfekciju škola 576.325 KM.

Takođe, iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske je u periodu od 1. januara do 31. marta 2021. godine po usvojenim odlukama Upravnog odbora fonda ukupno isplaćeno 38.018.460 KM.

Kada se uzmu i obzir i isplate za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica virusa korona iz 2020. godine, ukupno isplaćena sredstva zaključno sa 31. martom 2021. godine iznose 217.915.303 KM (Kompenzacioni fond 99.370.697 KM i Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske - 118.544.606 KM).

Izvještaj o radu Kompenzacionog fonda Republike Srpske za period januar-mart 2021. godine biće upućen Vladi Republike Srpske na razmatranje, navedeno je u saopštenju.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske prihvatio je danas Informaciju o obezbjeđenju finansijskih sredstava za zbrinjavanje kovid pacijenata u ЈU Banja Dvorovi Bijeljina, te odobrio isplatu u iznosu od 200.000 KM.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda upoznao se sa Informacijom o poslovnim subjektima koji su naknadno ispunili uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu januar 2021-mart 2021. godine iz sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Upravni odbor zaključio je da je Ministarstvo trgovine i turizma dostavilo spisak poslovnih subjekata koji su naknadno ispunili uslov za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima. Ovim zaključkom odobrena je isplata sredstava u ukupnom iznosu od 377.180 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu iskorištenih turističkih vaučera za 21 poslovni subjekat.

Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i preduzetnika donijeti resorno ministarstvo.

Takođe, Upravni odbor upoznao se sa Informacijom o poslovnim subjektima koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu od 1. do 30 aprila 2021. godine iz sredstava Kompenzacionog fonda.

Upravni odbor je zaključio da je Ministarstvo trgovine i turizma dostavilo spisak poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove za refundaciju sredstava po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu 1. do 30. aprila u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima.

Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu od 160.766 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu iskorištenih turističkih vaučera u periodu 1. do 30. aprila za 41 poslovni subjekat. Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i preduzetnika donijeti resorno ministarstvo.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske upoznao se sa Informacijom o ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja i turističkim agencijama koji su ispunili uslov za isplatu poreza i doprinosa na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme za period oktobar-decembar 2020. godine.

Upravni odbor zaključio je da je Ministarstvo trgovine i turizma dostavilo spisak ugostitelja i turističkih agencija koji ispunjavaju uslove za isplatu poreza i doprinosa na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme za period oktobar-decembar 2020. godine, u skladu sa Uredbom o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Ovim Zaključkom odobrena je isplata sredstava u ukupnom iznosu od 748.757 KM u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona po osnovu poreza i doprinosa na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme za period oktobar - decembar 2020. godine za 58 poslovna subjekta.

Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i preduzetnika donijeti Ministarstvo trgovine i turizma.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda upoznao se sa Informacijom o podršci proizvođačima voća i mesa, te zaključio da su ispunjeni uslovi za dodjelu sredstava podrške proizvođačima voća i mesa, a radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona za 2021. godinu.

Odobrava se isplata sredstava u ukupnom iznosu do 2.200.000 KM za potrebe podrške proizvođačima voća i mesa za saniranje posljedica izazvanih virusom korona.

Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona koji će donijeti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.