latinica  ћирилица
08/06/2021 |  16:09 ⇒ 16:13 | Autor: Agencije

Ko su sudije koje će izreći drugostepenu presudu generalu Mladiću?

Žalbenim vijećem koje će danas izreći pravosnažnu presudu generalu Ratku Mladiću, predsjedava Prisca Matimba Nyambe, sudija iz Zambije, a članovi vijeća dolaze iz Maroka, Јamajke, Gambije i Ugande.
Hag - sudije - Foto: Screenshot
Hag - sudijeFoto: Screenshot

Među njima se, u okvirima predmeta koji se tiču proteklog rata, izdvaja ime sudije iz Zambije Prisca Matimba Nyambe. Ona je u predmetu protiv Zdravka Tolimira imala izdvojeno mišljenje u odnosu na ostale članove Sudskog vijeća, piše N1.

Prisca Matimba Nyambe

Prema zvaničnim biografskim podacima, Zambijka Prisca Matimba Nyambe izabrana je 2011. godine za sudiju Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične sudove, a od 2006. sudija je i Visokog suda Zambije.

Bila je dio Vijeća koje je Zdravka Tolimira osudilo, ali ona je imala izdvojeno mišljenje.

Mustapha El Baaj

Mustapha El Baaj sudija je koji dolazi iz Maroka i jedan je od sudija u žalbenom pretresu u predmetu koji se vodi protiv bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora.

On je, navodi se na stranicama Mehanizma, Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je još 2018. i uvrstila na spisak sudija u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Obavlja i dužnost savjetnika u Kasacionom sudu u Rabatu, Maroko.

On je obavljao i dužnost zamjenika državnog tužioca Maroka od 2008. godine, gostujućeg profesora na Pravnom fakultetu u Maroku, od 2004. godine te prvog zamjenika državnog tužioca u Osnovnom sudu od 1996. godine. On je u ovo Vijeće imenovan umjesto preminulog Geberda Gustava Kama iz Burkine Faso.

Aminatta N'Gum

Aminatta N'Gum sudija je iz Gambije. Јedna je od članica sudskog vijeća koje će Mladiću izreći presudu. N'Gum je državljanka Zimbabvea po osnovu državljanstva svojih roditelja.

Imenovana je na funkciji sutkinje u pripravnosti Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a imenovala ju je Vlada Gambije u septembru 2011. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala ju je 20. decembra 2011., dok je zakletvu pred sekretarom Mehanizma položila 27. aprila 2012.

Elizabeth Ibanda-Nahamyi

Ona je iz Ugande, za nju se na zvaničnim internetskim stranicama navodi da je: ispunjena, pametna i predana sudija koja sa strašću pristupa prema međunarodnom krivičnom pravu, ljudskim pravima i međunarodnom humanitarnom pravu.

Ona je bila i sudija pri Odjelu za međunarodne zločine Visokog suda Ugande.

Seymour Panton

Na kraju, tu je i sudija iz Јamajke. U nekoliko navrata je radio kao sudija Velikog suda Kajmanskih ostrva između 2001. i 2016. godine. Dobitnik je Fulbrightove stipendije za promatranje rada američkog pravosudnog i zakonodavnog sistema 1990. godine. I on je, takođe, dio Vijeća koje izriče pravosnažnu presudu bivšem komandantu i generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.