latinica  ћирилица
08/06/2021 |  16:56 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Dodik: Presuda nema veze sa pravom i pravdom (VIDEO)

Presuda generalu Ratku Mladiću nema veze sa pravom i pravdom, poručio je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, odmah po izricanju pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- U BiH je stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga Srba preko 30.000, a pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković, i još mnogi ove presude gledaju iz svojih kuća, a znamo kakve su zločine počinili nad srpskim narodom - naglasio je Dodik. 

Istakao je da je Haški tribunal ponovio selektivnu pravdu, te doprinio da nepovjerenje među narodima postoji još više.

- Mislim da je samo general Mladić poslat u direktnu legendu, a srpski narod će znati da bez njegovog duha bi bila mnogo veća stradanja našeg naroda - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu učinjena velika nepravda.

- Mi smo narod koji je najviše stradao u proteklom ratu na prostoru bivše Јugoslavije - izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da je jasno da se pokušava napraviti mit o genocidu u Srebrenici koji se nije desio.

- Dokaz je činjenica da sve pokušavaju da učine i zabrane priču o negiranju raznim rezolucijama koje SAD i Velika Britanija i druge zemlje nikada nisu donijele. Fascinacija nepravdom međunarodnog faktora nikada neće moci da bude usvojena u srpskom narodu - poručio je Dodik.

Dobro u svemu je, kaže Dodik, da ovom presudom konačno nestaje Haški tribunal.

- Dvije godine muslimani u BiH nisu htjeli da prihvate usvajanje Strategije procesuiranja ratnih zločina, a osporavaju i formiranje Nadzornog tijela. To je samo još jedna dodatna farsa, ali međunarodne obaveze u dijelu očuvanja te strategije treba da se ispunjavaju - rekao je Dodik.

Istakao je da je Republika Srpska formirana slobodnom voljnom srpskog naroda.

- I to zato jer je srpski narod bio ugrožen i imao negativno sjećanje na stradanje u Drugom svjetskom ratu - istakao je Dodik, dodavši da Srbi nisu imali pravo da budu lakovjerni.