latinica  ћирилица
08/06/2021 |  17:24 ⇒ 17:24 | Autor: SRNA

Lukić: Postojala nada da će žalbu i dokaze pogledati još neko osim sudije Nijambe

Advokat odbrane generala Ratka Mladića Branko Lukić izjavio je za Srnu da se odbrana nadala da će žalbu i dokaze koje je dostavila pročitati bar još neko osim sudije Priske Matimbe Nijambe, predsjedsavajuće Žalbenog vijeća, što se nije desilo pa se potvrdilo da je sud u Hagu – sud nepravde.

- Najlakše je tako - rekao je on nakon izricanja drugostepene presude generalu Ratku Mladiću na kaznu doživotnog zatvora.

Lukić je naveo da bi država Srbija sada trebala da se angažuje da se generalu Mladiću obezbijede humani uslovi i bezbjedno okruženje za izdržavanje kazne, kao i da se založe da se Srbi koji su izdržali dio svoje kazne vrate kućama.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što je razmotrena žalba na prvostepenu, kojom ga je 2017. godine Haški tribunal osudio na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

Mladić je i u prvobitnoj presudi proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice.

I u prvoj i u drugoj presudi Mladić je oslobođen optužnice za genocid u šest opština BiH.