latinica  ћирилица
08/06/2021 |  17:27 ⇒ 17:29 | Autor: SRNA

Akreditovano više od 500 novinara sa samit Putin-Bajden

Više od 500 novinara akreditovano je do sada za praćenje samita ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, koji će se održati u Ženevi 16. juna, saopštila je švajcarska diplomatska misija u kancelariji UN u Ženevi.
Ženeva - Foto: Screenshot
ŽenevaFoto: Screenshot

- Od 500 do 600 novinara već je dobilo akreditaciju, pregled prijava se nastavlja - rekla je zvanični predstavnik švajcarske diplomatske misije. Ona je ponovila da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za akreditaciju 11. juna do 10.00 časova.

Novinari koji traže akreditaciju za samit trebalo bi da se pridržavaju sanitarnih zahtjeva koje su utvrdile švajcarske vlasti.

Svi novinari moraju da prilože ili dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv virusa korona, ili potvrdu o negativnom testu na virus korona, potvrdu o prisustvu antitijela ili o prethodnoj infekciji.

U pres-centru u Ženevi, novinari će moći besplatno da se ekspresno testiraju na virus korona, a prihvataju se samo one vakcine koje su sertifikovale švajcarske vlasti i Evropska agencija za lijekove, kao i one koje su uvrštene na spisak preparata koje Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje za hitnu upotrebu.

Ruske vakcine trenutno nisu na toj listi, navodi TASS.

Prema pres-službi ruskog šefa države, dvojica lidera planiraju da razgovaraju o uslovima i perspektivama za dalje unapređenje rusko-američkih odnosa, pitanjima strateške stabilnosti, kao i hitnim pitanjima na međunarodnoj agendi, koja uključuju i rad u borbi protiv pandemije virusa korona i regulisanje regionalnih sukoba.

Ovo će biti prvi direktan susret Putina i Bajdena otkako je američki predsjednik stupio na dužnost.