latinica  ћирилица
08/06/2021 |  18:41 ⇒ 09/06/2021 | 00:11 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske saglasni: Tribunal potvrdio ulogu antisrpskog suda (VIDEO)

Zvaničnici Republike Srpske tvrde da potvrđena presuda generalnu Ratku Mladiću nema mnogo veze sa pravom i pravdom već je još jednom dokazana antisrpska uloga suda.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Selektivno se kažnjavaju Srbi i vojno i političko rukovodstvo i time urušava povjerenje u međunarodnu pravdu. Pomirenje među narodima što je bio osnovni cilj osnivanja Haškog tribunala kažu nije ostvareno.

Haški trubunal ostaće upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, kako licemjerno tvrde, već da hiljadugodišnjim presudama Srbima, opere savjest onima koji su srpskom narodu devedesetih godina, u više navrata, isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum, kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Što se tiče generala Mladića, on je u najtežim vremenima stao na čelo vojske koja je odbranila Republiku Srpsku i pravo srpskog naroda na život i slobodu. Tu istorijsku činjenicu, kao ni percepciju našeg naroda o generalu Mladiću, ne može da promijeni nijedna presuda svijeta. Haški tribunal još jednom je potvrdio da ne sudi prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti - rekla je Cvijanović.

Da presuda nema mnogo veze s pravom i pravdom, smatra i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. I današnja presuda, kaže, dokazuje da osnovni cilj osnivanja tribunala, a to je vraćanje povjerenja među narodima, nije ostvaren.

-  U BiH je stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga Srba preko 30.000, a pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković i još mnogi, zaštićeni ovim mehanizmom nepravde, ove presude gledaju iz svojih kuća, a znamo kakve su zločine počinili nad srpskim narodom - naveo je Dodik.

Dodik tvrdi da Haški tribunal sudi selektivno, a mnogi su na određenim stereotipima o ratu u BiH, gradili karijere.

U Haškom sudu se ne sudi po dokazima niti je bitan dokazni materijal, već je onako kako je neko odlučio da treba da bude, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković. Kaže da je uvijek za to da svi oni koji su počinili zločin, treba da odgovaraju, ali zločine nisu činili samo na jednoj strani, već ih je bilo i na jednoj, i na drugoj i na trećoj strani.

- Davno na ovim prostorima ne vlada ni pravo ni pravda, jer da vlada ljudi bi imali pravo na pravično suđenje. Јa sam za varijantu da svi oni koji su počinili zločin za njega odgovaraju, nije samo zločin na jednoj strani. To govore žrtve i na jednoj i na drugoj i na trećoj strani. Ko je ubio 23.000 srpskih žrtava? - istakao je Višković.

Potvrđivanjem doživotne kazne zatvora, Haški tribunal donio je surovu presudu u kojoj su zanemareni dokazi koji generalu Mladiću idu u prilog, smatra predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

- I ova presuda kao i mnoge ranije donesene, ne doprinose međunacionalnom pomirenju nego otežavaju odnose između Srba i Hrvata i Bošnjaka. Ovo je još jedna nepravda, nepravda prema Srbima. Uz sve saosjećanje sa svim žrtvama rata, ali ne može se ispustiti iz vida da su presudama međunarodnog suda Srbi jedini krivci, pa i za ono što se nije desilo - rekao je Čubrilović.

U osudi presude jedinstveni su i lideri stranaka u Srpskoj. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je Haški sud potvrdio da je sud politike, a ne pravde. Da su srpske žrtve ostale bez pravde, smatra i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac ocijenio je da je međunarodno pravo, pravdu pretvorilo u silu. I predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručuje da će nepravda samo ojačati Srpsku, uprkos očekivanjima njenih protivnika.