latinica  ћирилица
08/06/2021 |  19:03 ⇒ 09/06/2021 | 00:12 | Autor: RTRS

Borci očekivali pravdu; Advokati: Presuda Mladiću puna falsifikata (VIDEO)

Bivši komandant Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić, ostaće upamćen kao najveći heroj srpskog naroda 20.vijeka. Ovako su njegovi saborci širom Srpske, reagovali na današnju potvrdu presude o doživotnoj robiji.
Boračka organizacija Republike Srpske - Foto: RTRS
Boračka organizacija Republike SrpskeFoto: RTRS

Јer, kažu da nije bilo njihovog generala, ne bi danas bilo ni Republike Srpske. Za Mladićev pravni tim, današnja presuda puna je falsifikata i neistina. Kad-tad uslijediće i njena revizija, opšti je stav u Republici Srpskoj!

Sramna je osuđujuća presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću poruka je boraca širom Srpske. General Mladić je vojnik i čovjek koji će ostati upamćen kao najveći heroj srpskog naroda 20. vijeka. Da nas nije branio danas ne bismo živjeli u slobodi - poručuju njegovi saborci.

Haški tribunal je pao na svim ispitima i nije opravdao cilj- a to je pomirenje i izgradnja novog, boljeg života na ovim prostorima, izjavio je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

- Očekivali smo da će presuda biti pravednija, istinitija i povoljnija - ističe Savčić.

Ohrabruje to što je predsjedavajuća Sudskog vijeća, sudija Nijembe iz Zambije izrazila protivljene po svim tačkama, kako se navodi, Udruženog zločinačkog poduhvata, osim po jednoj, i time pokazala da u Hagu ima bar jedan pošten profesionalac, kaže Savčić.

Ni u jednom trenutku nismo bili optimisti, ali očekvali smo minimum istine i pravde, bar za događaje, u Sarajevu i Srebrenici, izjavio je član tima odbrane generala Mladića, Miodrag Stojanović. Nije krio ogorčenje na potvrđivanje prvostepene presude. Smatra da je sav teret odgovornosti za dešavanja na teritorije BiH, stavljen na leđa generala Mladiću.

Ovo danas bio je ozbiljan pokušaj da se cjelokupna Republika Srpska proglasi genocidnom, ali je propao, rekao je advokat Goran Petronijević. Ističe da je tokom postupka bilo mnogo falsifikata, pretpostavki i nedokazanih činjenica. Kao posebnu anomaliju navodi i to da su sudije tokom procesa mijenjale procesna pravila, što je nezapamđeno u međunarodnoj pravosudnoj praksi.

Petronijević ističe da su svim članicama Savjeta bezbjednosti uputili detaljnu analizu o kršenjima propisa i međunarodno pravnih formi, posebno sudije Karmela Ađijusa.

Ni Republika Srspka, a ni general Mladić nisu krivi za tzv. genocid, jasan je i drirektor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.  Milorad Kojić ističe, osuđujuća presuda generalu Mladiću potvrda je plana da Srbi budu proglašeni za isključive krivce za dešavanja na prostoru BiH.

Ohrabruje i to što postoji vanredni pravni lijek, ocjena je Mladićevog pravnog tima. I advokat Miodrag Stojanović ističe da odbrana razmišlja o pokretanju vanredne revizije cijelog postupka.