latinica  ћирилица
08/06/2021 |  19:04 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Posljednje haško preglasavanje po mjerilima Sarajeva (VIDEO)

U Sarajevu se ponovo političari utrkuju da pozdrave osuđujuću pravosnažnu presudu generalu Ratku Mladiću.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Јavno praćenje izricanja drugostepene presude Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu organizovala je navodno građanski orijentisana mlada gradonačelnica Benjamina Karić.

Ni stanovnici grada nekažnjeno očišćenog od Srba nisu štedjeli emocije zbog presude po njihovoj volji.

I posljednje haško preglasavanje po mjerilima je Sarajeva. Uživljeni u ulogu jedine žrtve, ne žele da pamte progone, hapšenja i ubistva sarajevskih Srba.

Lider SDA Bakir Izetbegović tvrdi da bi presuda trebalo da pomogne i srpskom narodu da skine teret. To poručuje selektivnim nabrajanjem.

- Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH prestane sa pokušajima vještačkog izjednačavanja odgovornosti, te da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mjesta u BiH u kojima je zarad velikodržavnih projekata protjerivano, zlostavljano i ubijano civilno stanovništvo - rekao je Izetbegović.

- Konačna presuda Mladiću imaće ogromne i političko-pravne konsekvence jer je ona dokaz da će svaki pojedinac, zajednica ili država koji, eventualno, u budućnosti pokušaju nasrtati na BiH, bošnjački i druge narode, završiti kao zločinac Mladić - izjavio je predsjednik SBB Fahrudin Radončić.

Reagovao je i Izetbegovićev satelit u Predsjedništvu BiH, tempirajući svoje obraćanje nakon izricanja presude.

A i DŽaferovićev satelit u Predsjedništvu BiH, zlatni ljiljan Željko Komšić.

Za njega je vojni i politički vrh Republike Srpske presuđen za udruženi zločinački poduhvat.

I Komšić koristi priliku da rukovodstvo Srpske optuži za, kaže, istu matricu kroz negiranje presuda međunarodnih sudova.