latinica  ћирилица
08/06/2021 |  22:06 ⇒ 09/06/2021 | 09:09 | Autor: RTS

Kuzmin: Zašto je Međunarodni tribunal ostao slijep i gluv za određene zločine? (VIDEO)

Predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti Genadij Kuzmin ocijenio je da je presuda protiv Ratka Mladića nastavak kriminalizicije Haškog tribunala i da je to postala mrlja na ugledu Mehanizma.

- Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnih bombardovanja civilnih meta, uključujući i grad Beograd i druge velike gradove, za ubistvo i ranjavanje hiljada civila, uključujući i novinare beogradske televizije i kineske Ambasade - naveo je tokom svog obraćanja predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti.

Upitao je zbog čega je Međunarodni tribunal "ostao slijep i gluv za određene zločine" i "zašto je okrenuo glavu pred očiglednim zločinima kosovskih Albanaca i njihove slučajeve rješava Specijalni sud na Kosmetu".

Predsjednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus je na početku sednice naveo da je presuda Ratku Mladiću "vrhunsko dostignuće" suda te kritikovao Srbiju što ne sarađuje sa Mehanizmom.

Na sjednici učestvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Sjednica se djelimično održava preko video-linka zbog pandemije virusa korona.