latinica  ћирилица
09/06/2021 |  00:08 ⇒ 09:09 | Autor: RTS

Nikola Јokić MVP najjače lige na svijetu

Nikola Јokić je zvanično najbolji košarkaš na svijetu pošto je proglašen za MVP-ja regularnog dijela sezone u NBA ligi.

Јokić je izabran za najkorisnijeg igrača u najjačoj ligi svijeta poslije istorijske sezone sa Denver Nagetsima i time postao prvi Srbin koji je dobio to laskavo priznanje.

Srpski reprezentativac očekivano je pobijedio u konkurenciji DŽoela Embida i Stefena Karija, koliko god da su američki mediji pokušali da posljednjih sedmica prednost daju drugim kandidatima.

Јokić je jedini od navedenih igrača odigrao sve utakmice u regularnom dijelu sezone i bio najzaslužniji što je Denver završio na trećoj poziciji na tabeli Zapadne konferencije.

Ekipa Majka Melouna zabilježila je 47 pobjeda i 25 poraza, a njihov učinak i posebno Nikolini nastupi dobijaju na značaju jer u završnici nije imao pomoć druge zvijezde tima DŽamala Marija, koji je teško povrijedio koljeno i dugo će pauzirati.

Momak iz Sombora je tokom 72 utakmice na terenu provodio skoro 35 minuta i za to vreme prosječno bilježio 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije, uz sjajne procente šuta.

Oborio je silne rekorde koji se tiču uspješnosti šuta i takmičenje završio sa čak 16 tripl-dablova, po čemu zauzima drugu poziciju iza neprikosnovenog Rasela Vestbruka (38).

Priznanje za najkorisnijeg igrača neće radovati samo navijače Denvera i reprezentacije Srbije, već i selektora Srbije Igora Kokoškova koji računa na Nikolu za Olimpijske igre u Tokiju.

Takođe, Srbija ima dvojicu najboljih košarkaša u dva najjača košarkaška takmičenja jer je Vasilije Micić nedavno proglašen za MVP-ja Evrolige.