latinica  ћирилица
09/06/2021 |  11:58 ⇒ 11:58 | Autor: SRNA

Nosović: Politička, a ne pravna presuda generalu Mladiću

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović izjavio je da je Haški tribunal donio političku, a ne pravnu presudu generalu Ratku Mladiću.
Anđelko Nosović - Foto: SRNA
Anđelko NosovićFoto: SRNA

- Haški tribunal nije ispunio osnovni zadatak zbog kojeg je i osnovan da bude nepristrasan i da sudi po pravdi i zakonu - rekao je Nosović Srni.

On je naveo da je Haški tribunal radio isključivo po politici zapadnih moćnika da proglasi krivim i osudi jedino Srbe za ratna dešavanja na prostoru bivše Јugoslavije, dok su drugi narodi bili "žrtve rata".

Nosović je upitao svjetske moćnike gdje su srpske žrtve rata i ko je odgovoran za njihovo stradanje na prostoru bivše Јugoslavije?

- Kako je moguće da niko nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u logorima u Hrvatskoj, Federaciji BiH i Sloveniji, za genocid nad Srbima u Kninskoj Krajini i zapadnoj Slavoniji, te brojne zločine počinjene nad Srbima u Mrkonjić Gradu, Posavini, Sarajevu, Tuzli, na Ozrenu - upitao je Nosović.

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je juče doživotnu kaznu zatvora za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Odluke su donesene uz izuzete stavove sudije Priske Matimbe Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitivna mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.