latinica  ћирилица
09/06/2021 |  12:04 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Reforma sistema mentalnog zdravlja u završnoj fazi (VIDEO)

Projekat reforme sistema mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koji se sprovodi već 11 godina, u završnoj je fazi.
Reforma sistema mentalnog zdravlja u završnoj fazi - Foto: RTRS
Reforma sistema mentalnog zdravlja u završnoj faziFoto: RTRS

Osnovni cilj je praćenje zdravstvenog stanja pacijenta nakon bolničkog liječenja.

- To je kontinuitet brige o osobama ili licima sa smetnjama u mentalnom zdravlju kako je sad zvanični naziv u zakonu osoba koje imaju psiholoških i psihijatrijskih oboljenja, da se nastavi briga o tome da se njihov kvalitet života dalje unapređuje, da se uključuju svi partneri u zajednici - naveo je Goran Račetović, načelnik Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u Domu zdravlja Prijedor.

Model otpusta definiše metodologija koordinacije među profesionalcima unutar sistema zaštite mentalnog zdravlja, da bi se osigurao kontinuitet brige i smanjila vjerovatnoća za pogoršanje ili ponovni prijem u bolnicu neposredno nakon završenog bolničkog liječenja.

- Ono što smo primijetili da se dešava je da se pacijent pri otpustu iz bolnice, ako ne postoji dobro organizovan prihvat u lokalnoj zajednici od Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, od Centra za socijalni rad, da se dešava da dolazi do gubljenja pacijenta iz sistema u smislu da prestaje da bude pružena briga o pacijentu - navela je Enisa Mešić, liderica na projektu mentalnog zdravlja.

Cilj je da se praćenje zdravstvenog stanja pacijenta, nastavi i po završetku hospitalizacije.

U projektu učestvuje i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

- To su upravo novi zakon o zaštiti mentalnog zdravlja, zatim jedan novi model koji smo pilotirali u Republici Srpskoj, znači model zajedničkog planiranja otpusta pacijenata iz bolnice lica sa smetnjama u mentalnom zdravlju u saradnji sa Centrima za zaštitu mentalnog zdravlja i Centrima za socijalni rad - poručila je Branka Sladojević, predstavnica Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Sastanku u Prijedoru prisustvovali su i predstavnici prijedorske bolnice, te predstavnici centara za metalno zdravlje i centara za socijalni rad iz ove lokalne zajednice, Kozarske Dubice i Novog Grada.