latinica  ћирилица
09/06/2021 |  16:19 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

Đokić-Sorour: Ambasada Egipta u BiH spremna da sarađuje sa Srpskom

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u BiH Јaserom Abdelrahman Ali Sorourom, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Banja Luka: Đokić i Sorour -
Banja Luka: Đokić i Sorour

Đokić i Sorour su razmijenili mišljenje u vezi sa aktuelnim trendovima u oblasti energetike i rudarstva Republike Srpske i Egipta, navodi se u saopštenju.

- Sagovornici su iskazali obostranu spremnost za povezivanje kompanija, u cilju realizacije potencijalnih zajedničkih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito energije vjetra i sunca. Razmatrana je i mogućnost korištenja vodonika kao resursa za proizvodnju električne energije, s obzirom na to da Republika Srpska raspolaže bogatim resursima lignita iz kog se proizvodi ovaj energent i da Egipat ima bogato iskustvo i znanja u ovoj oblasti - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Đokić je informisao Soroura o energetskim projektima koji se trenutno realizuju u Srpskoj, kao i planovima za budući period, navodi se u soapštenju.

- Đokić je istakao da je opredjeljenje Srpske da u narednih 10 godina izgradi oko 1000MW instalisane snage iz obnovljivih izvora energije i na taj način poboljša strukturu svog energetskog miksa, što je i naša obaveza kao članice Energetske zajednice - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Sorour je rekao da je u Egiptu do sada izgrađeno oko 45000MW energetskih postrojenja koja koriste razne izvore za proizvodnju električne energije i da su, samim tim, mogućnosti za saradnju velike i veoma realne i izvjesne, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, ambasada Egipta u BiH je spremna da sarađuje sa Srpskom i u narednom periodu će, kroz stalnu komunikaciju i razmjenu informacija, intenzivno raditi kako bi privukla što veći broj egipatskih kompanija na tržište Republike Srpske.