latinica  ћирилица
09/06/2021 |  17:44 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Istočno Novo Sarajevo: Spasovdan uz Hercegovačku kuću, Trebinje i Budvu (VIDEO)

Otvaranjem Hercegovačke kuće i sastancima sa delegacijama Trebinja i Budve u Istočnom Novom Sarajevu počele su Spasovdanske svečanosti, kojima ova opština obilježava svoj Dan i krsnu slavu.
Katić i Carević - Foto: SRNA
Katić i CarevićFoto: SRNA

Sir, pršut, med, vino, kozmetički preparati – autohtoni proizvodi nastali u srcu Hercegovine od danas su dostupni i u Istočnom Novom Sarajevu.

- Imali smo jedan radni sastanak gdje smo dogovorili nove vidove saradnje i u oblasti turizma i razmjene iskustava iz oblasti i poljoprivrede i sve one dobre stvari koje se dešavaju u Trebinju i sa druge strane u Istočnom Novom Sarajevu da primjenimo u našim lokalnim zajednicama i na opšte zadovoljatvo svih građana koji žive u tim lokalnim zajednicama - naglasio je Јovan Katić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, naglasio je da su ove regije uvijek bile jedna uz drugu.

- Hercegovina i Romanija su uvijek bile jedna uz drugu, danas se radujemo jednoj novoj saradnji, novom projektu i nada sve jednom novom partnerskom odnosu između Trebinja kao centra Hercegovine i Istočnog Novog Sarajeva kao centra Romanije - rekao je Ćurić.

Osim saradnje, otvaranje Hercegovačke kuće u sklopu nove sportske dvorane pokazuje i podršku lokalnih uprava zapošljavanju i privrednom sektoru.

-Јako je bitno istaći da ovaj Trg Republike Srbije i sportska dvorana su mjesto koje je katalizator novog zapošljavanja. U ovoj dvorani imate u privatnom sektoru 10 ljudi koji do prije godinu dana nisu radili ovdje, a danas rade u Hercegovačkoj kući, u ugostiteljskom objektu jednom, u drugom koji je u pripremi i u ostalim koji će sigurno ovdje naći svoje mjesto - naglasio je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Spasovdanske svečanosti u Istočnom Novom Sarajevu uveličali su i gosti iz Budve sa kojima je dogovoreno bratimljenje dvije opštine. Iz Budve, ali i iz Vranja, Beograda, Ugljevika, Gacka stigli su u Istočno Novo Sarajevo i humanisti koji su se pridružili kolegama sarajevsko-romanijske regije u regionalnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi organizovanoj u okviru Spasovdanskih svečanosti.