latinica  ћирилица
09/06/2021 |  18:32 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Odbrana ne odustaje od pravde; Moskva traži nezavisni ljekarski pregled generala Mladića (VIDEO)

Pozdravljajući hrabrost sudije Priske Matimbe Nijambe, da izdvoji mišljenje od ostatka Sudskog vijeća jer je izvedene dokaze uistinu i pogledala, advokat generala Ratka Mladića, Branko Lukić, kaže da će u narednom periodu tim odbrane pročitati i analizirati presudu i nastaviti borbu za pravdu.

Vojne starješine, boračke organizacije, građani Srpske jedinstveni - drugostepena presuda je isključivo politička.

Rusija insistira da se obavi nezavisni ljekarski pregled bivšeg komandanta Glavnog šataba Vojske Republike Srpske.

Bosiljka Mladić, supruga generala Mladića, nada se da će doći dani koji će dokazati da generalu u Hagu nisu presudili ni po pravu, ni po pravdi..

Poručuje i da Ratko nije zaslužio kaznu koja mu je dosuđena, jer je i kao čovjek i kao vojnik visokomoralan i pravedan. Uvjerena je da će o Ratku jednog dana drugačije pisati: "Mislim da je on čovjek za neko drugo društvo, pravednije i humanije. On je uvijek isticao rad, i važnost da se sve profesionalno radi".

Advokat odbrane, Branko Lukić, bio je uvjeren da će Žalbeno vijeće, nakon iznesenih dokaza odbrane imati samo jednu opciju – oslobađajuća presuda. S obzirom na ishod, odbrana nastavlja sa radom, još temeljnije.

Lukić kaže da je po ulasku u postupak, generalu obećao da će sa njim ostati do kraja. Јoš nije kraj: "Јa ću i dalje nastojati na bilo koje moguće načine za koje budem smatrao prikladnim da branim generala Mladića i istinu. Јer braneći generala Mladića ja branim istinu, sa druge strane - braneći istinu, branim i generala Mladića".

Drugostepena presuda Tribunala generalu Mladiću je politička i neprihvatljiva - izričiti su u Organizaciji stariješina VRS.

Da je časno komandovao u odbrambenom ratu, braneći ognjišta, najbolje svjedoči i 19 odsto starješina drugih nacionalnosti - Hrvata, muslimana i drugih.

- Zar mislite da bi neki starješina druge nacionalnosti izvršavao zadatke u borbi da je bilo nečega nečastnog u naredbi od vrhovnog komandanta. Sigurno bi neko od njih prijavio da se događa to i to i rekao da neće da učestvuje u uništenju svoje nacije - ističe Mirko Trivić, pukovnik u penziji, potpredsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

- Ovo je bila posljednja prilika, što se tiče Haškog tribunala, da dokaže i pokaže istinu o događajima iz proteklog rata na ovim prostorima - ističe predsjednik BORS-a, general Milomir Savčić.

I nisu je iskoristili.

- Nisu ispunili svoju misiju, nisu ispunili svoj zadatak koji su dobili od UN iako je i samo osnimvanje suda upitno. Oni nisu utvrdili istinu. I što je najgore, nisu ispunili ulogu koja je trebalo da vodi pomirenju na ovim prostorima - dodaje Savčić.

Ovakva presuda Haškog tribunala za analitičare je očekivana.

Dragomir Anđelković podsjeća da je tribunal geopolitički instrument koji ima za cilj da osuđuje srpske vojne i političke lidere, kako bi na Srbe bila prebačena odgovornost za sve ono što se desilo devedesetih.

- Kako bi na taj način NATO i zapadni centri moći izvršili agresiju i na Srbiju i na Republiku Srpsku. Hag je stvoren kako bi bile oprane biografije ratnih zločinaca sa Kosova, iz Hrvatske i BiH - zaključuje Anđelković.

- Rusija insistira da se obavi nezavisni ljekarski pregled bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića - rekao je zamjenik ruskog ambasadora pri UN, Genadij Kuzmin.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti, rekao je da Rusija pridaje veliki značaj pravima pritvorenih pojedinaca, uključujući pravo na medicinsku pomoć, te podsjetio da je u Rezoluciji 25 29 specifično zauzet stav o ovom pitanju.