latinica  ћирилица
09/06/2021 |  18:55 ⇒ 18:57 | Autor: SRNA

Višković: Spremni za razgovore sa MMF-om ukoliko nema uslovljavanja

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je Srpska spremna za razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom ukoliko nema političkih uslovljavanja na njenu štetu.
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Višković je napomenuo da je na sastanku sa novim šefom misije MMF-a Alinom Ijancu jasno poručeno da je Srpska spremna da pregovara bez političkih ucjena.

- Nas niko neće ucjenjivati. To što je MMF mislio da će Republika Srpska pasti na koljena i neće imati novca za funkcionisanje, te da mogu staviti papir na sto koji ćemo morati potpisati - to nismo uradili - rekao je Višković novinarima u Istočnom Sarajevu.

Višković je rekao da je problem finansijske likvidnosti riješen na drugi način.

On je dodao da je ljudski i srpski ispratio odlazećeg šefa MMF-a Martina Petrija, koji je, kako je ocijenio, izmanipulisan od nekih ljudi u BiH i njegovih saradnika, zbog čega je izgubio poziciju.

- Žao mi je zbog toga. Očigledno je da nije imao dobre procjene. Sada su se pojavili, i za mene je bilo iznenađenje, da li je to oproštajna dobročiniteljska misija, te je u jednom momentu izgovorio da je MMF spreman da bez ikakvih početnih uslova već u septembru BiH da 300 miliona evra - rekao je Višković.

Višković je izrazio nadu da će razgovori sa MMF-om biti nastavljeni bez uslovljavanja, napominjući da je to jedini prihvatljiv način za Republiku Srpsku.