latinica  ћирилица
09/06/2021 |  19:18 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Koga je Sven Alkalaj predstavljao u Savjetu bezbjednosti? (VIDEO)

Samovoljni istup ambasadora i stalnog predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaja pred Savjetom bezbjednosti UN, bez postignutog konsenzusa u bh. Predsjedništvu, neskriveno je manifestovanje namjere političkog Sarajeva za uspostavljanje hegemonističkih odnosa i dominacije Bošnjaka u BiH.

Analitičari ipak ocjenjuju da je Alkalaj, i pored podrške zapadnih saveznika, nakon replike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ostavio istinit utisak o BiH kao zemlji rasula i neuspjeha.

Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa prijedlogom Alkalajevog izlaganja u Savjetu bezbjednosti UN, pa se za Alkalajev nastup može reći da je ilustracija mržnje političkog Sarajeva, za koju očito lijeka nema.

Skandalozan govor mržnje Svena Alkalaja i veličanje učinka haškog Mehanizma za međunarodne krivične sudove s ciljem da Srbe optuži za ratne zločine i reviziju istorije, potvrdio je ono što već znamo, beznadežno rasulo u BiH. 

Govorio je Alkalaj da je posebno važno izricanje presude Ratku Mladiću, da napori za revidiranje istorije neće uspjeti, da je  Mladić poznat kao kasapin sa Balkana, da je ravda pobjedila i da je zbog toga BiH danas zahvalna...

Čija je to pravda i da li je osjećaju porodice srpskih žrtava?

Da iza takve pravde, a ni Alkalajeve deklamacije ne stoji narod Republike Serpske, a ni srpski član i predsjedavajući  Predsjedništva BiH, Milorad Dodik,  upozorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: "To je privatno mišljenje predstavnika BiH. Neću ulaziti u detalje u kojima je prozivao Srbe i njihove lidere. Nije najbolja politika vrijeđati ljude u sopstvenoj zemlji."

Loša ili ne, ali vrijeđanje Srba postala je dominantna politika Sarajeva, koju će plasirati kad god i gdje god budu mogli.

Ipak zaboravljaju da u međunarodnim odnosima nema više nejake Rusije, a tu su i Kina, Indija.

- Mislim da se to u stvari nije isplatilo Svenu Alkalaju. Amerikanci bi rekli da se upucao u stopalo. Važnije je ovde to da je na neki način ta Vučićeva upadica, Vučićeva ispravka, uperila reflektor prema toj nefunkcionalnosti BiH - naglasila je Ljiljana Sajilović, novinarka iz Beograda.

Alkalajev samovoljni nastup Savjet bezbjednosti u cjelini neće prihvatiti, ali većina zapadnih zemalja hoće, mada je, prema ocjeni političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, na djelu kršenje međunarodnog prava i Ustava BiH ili kako kaže nastavak agresije na Republiku Srpsku.

- Alkalaj direktno gazi i Dejtonski sporazum i sve ono o čemu se toliko pompezno govori, kao što je domokratija, vladavina prava... Јer ako se ruši međunarodni ugovor, onda se radi protiv budućnosti BiH. Oni zapravo Srbe, ali i Hrvate, tjeraju iz BiH svojim hegemonističkim ponašanjem - zaključuje Anđelković.

Osim bošnjačke političke elite, ko bi iza Alkalaja stao ako ne nevoljom hrvatskog naroda u bh. Predsjedništvo birani Željko Komšić, koji ga je i namjestio u Njujork i pored skandalima obojene karijere.

Nerijetko se Alkalaj, još kao ministar inostranih poslova BiH na međunarodnim konferencijama pojavljivao pijan, a u januaru 2012. u alkoholisanom stanju skrivio je u Sarajevu saobraćajnu nesreću i službenom vozilom pobjegao sa lica mjesta.