latinica  ћирилица
09/06/2021 |  19:19 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Dodik: Uvjeren sam da EU neće pratiti pritisak Amerike (VIDEO)

Uvjeren sam da zemlje EU i cijeli demokratski svijet neće pratiti atak Amerike i prijetnje sankcijama, istakao je Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Milorad Dodik (Foto: Tanjug) - Foto: TANЈUG
Milorad Dodik (Foto: Tanjug)Foto: TANЈUG

- Amerika je moćna zemlja to je razumljivo. Moć se nekada izražava kao nemoć i ovo je više dokaz njihove nemoći. Argumentima i metodama kojima su pokušavali doskora da modeliraju svijet u ulozi najvažnije zemlje svakako je sada došao u krizu ili ne daje rezultate, pa se prijeti silom - ističe Dodik u razgovoru za RTRS.

Dodik je naglasio da se moglo čuti da je na tapetu zaustavljanje čitavog demokratskog procesa u zemljama zapadnog Balkana.

- Amerikanci očigledno imaju svoje unutrašnje probleme. SAD su podjeljeno društvo, povratkom Bajdena vraćeno je staro društvo u igru, koje se zove "Klintonovi sljedbenici", a koji su bili neposredni učesnici raspada Јugoslavije. Sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju Balkan po svojim standardima - naglasio je Dodik, komentarušići najavu novih sankcija prema zapadnom Balkanu, koje je najavio američki predsjednik DŽozef Bajden.

Dodik je poručio da SAD traže poslušnike, klimoglavce i da su to sljedbenici njihove politike.

- Širom svijeta podržavaju razne diktatorske režime, kada je to njima u interesu, a ovdje se kao bore za demokratiju,što je krajnje licemjerno - poručio je Dodik.  

Pogledajte cijeli razgovor: