latinica  ћирилица
09/06/2021 |  19:34 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Pašalić otvorio 26. Savjetovanje doktora veterinarske struke

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić otvorio je u Banji Vrućici kod Teslića 26. Savjetovanje doktora veterinarske struke koje se održava u organizaciji Veterinarske komore Srpske.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

- Veterinarska struka je odgovorila i u ovim nekim izmijenjenim okolnostima kakve smo imali u pandemiji. Mi smo obezbijedili određenu opremu za veterinarske stanice koje su po potrebi mogle da izvrše dezinfekciju prostora, obezbijedili smo i dezinfekciona sredstva. Naši veterinari iz Instituta Vaso Butozan su obučavali kolege medicinske struke koji rade na mašinama za detekciju virusa korona, tako da su se zaista uključili maksimalno i prilagodili ovoj situaciji - rekao je Pašalić.

Istakao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržava veterinarske organizacije.

- Nažalost ne onoliko koliko bismo i mi i oni željeli, ali ta sredstva iz godine u godinu rastu. Uveli smo i neke nove mjere gdje podržavamo sa 35 posto nabavku novih vozila, nabavku novih uređaja kako bismo pomogli da se veterinarske organizacije dodatno opreme. Pred nama su novi izazovi, imamo određenih problema i sa bolestima ali još uvijek odolijevamo novim bolestima. Јoš se uvijek dobro branimo protiv dvije ključne bolesti u svinjogojstvu, a to su klasična i afrička kuga svinja. Oko nas raj virus je prisutan, za sada se odupiremo i ja sam zadovoljan stanjem u sektoru i saradnjom sa veterinarskim organizacijama i ta saradnja će u budučnosti biti još bolja - rekao je Pašalić.

Savjetovanje traje do 12.juna.