latinica  ћирилица
09/06/2021 |  20:40 ⇒ 20:49 | Autor: SRNA

Zaharova: Presuda generalu Mladiću - dokaz pristrasnosti suda

Presuda Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove doživotnog zatvora za bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića dokazuje da su pristrasne međunarodne institucije koje istražuju zločine, rekla je danas portparol ruskog Ministartva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

- Presuda generalu Mladiću još jednom pokazuje da su međunarodni mehanizmi koji su ustanovljeni da bi procesuirali odgovorne za zločine počinjene tokom građanskog rata u bivšoj Јugoslaviji u praksi pristrasni jednoj strani u sukobu - izjavila je Zaharova.

Ona je istakla da presuda protiv generala Mladića izgleda posebno licemjerno nakon što su u Hagu oslobođeni pripadnici vojske takozvane Armije BiH, Hrvatske i tzv. Kosova.

Prema njenim riječima, međunarodne pravosudne institucije za ratne zločie narušavaju napore da se obnovi povjerenje u regionu.

Ona je ukazala i na to da su prava generala Mladića kao optuženog više puta kršena tokom procesa, posebno mu je više godina uskraćena odgovarajuća medicinska njega, dok je odbijen zahtjev za njegovo privremeno oslobađanje radi liječenja u Rusiji ili Srbiji.

Zaharova je dodala da rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove treba okončati što je najranije moguće kako bi time bilo zatvoreno "sramno poglavlje u istoriji međunarodne krivične pravde".