latinica  ћирилица
09/06/2021 |  21:01 ⇒ 21:23 | Autor: SRNA

Katić: U opštinu će biti uloženo više od 30 miliona KM

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Јovan Katić izjavio je da će u ovu lokalnu zajednicu u narednu godinu dana biti uloženo više od 30 miliona KM javnih investicija.
Јovan Katić - Foto: SRNA
Јovan KatićFoto: SRNA

- One će u potpunosti da promijene sam izgled centralnog dijela naše opštine - istakao je Katić na akademiji "Dan opštine Istočno Novo Sarajevo - povodom krsne slave opštine Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana.

Katić je rekao da sve ovo razumiju institucije Republike Srpske i daju podršku za sve projekte koje je kandidovala opština Istočno Novo Sarajevo, te zahvalio srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za podršku kako bi sve to bilo realizovano.

On je izrazio ponos što se nakon šest mjeseci rada na mjestu načelnika opštine, obilježava krsna slava Istočnog Novog Sarajeva, koje je, kako je istakao, jedno od najpoželjnijih mjesta za život.

Katić je rekao da je njegova misao usmjerena ka rastu, razvoju i napretku ove lokalne zajednice, te stvaranju ambijenta u kojem će se djeca rađati i srećno odrastati uz ispunjene i zadovoljne roditelje.

Prema njegovim riječima, u proteklih godinu dana u ovoj opštini izgrađena je Dečanska ulica, Park velikana sa sadržajima za najmlađe, koji će biti uskoro završen, Trg Republike Srbije i sportska dvorana na njemu, a rekonstruisani su i kilometri saobraćajnica, te vodovodnih mreža, sportski teren na Tvrdimićima.

On je naveo da je započeta izgradnja vještačkog jezera, u čijem dijelu će početi gradnja novog vrtića i osnovne škole, kao i sportska dvorana, a gradiće se i zgrada Rektorate Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te Muzičke akademije.

- Uz želje da nas naredne godine na ovom istom mjestu bude u barem trostruko većem broju, da pošast pandemije bude prošlost i da Spasovdanske svečanosti krunišemo tradicionalnom litijom sa našim sugrađanima, želim vam svako dobro i srećna nam krsna slava! - poručio je Katić.

Čestitajući u ime Gradske uprave slavu opštine Istočno Novo Sarajevo, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da akademiju na Trgu Repubike Srbije ima priliku da organizuje samo lokalna zajednica koja je otvorena i transparentna prema sugrađanima.

- To može samo opštinska uprava koja nema šta da krije, ali ima mnogo toga da pokaže. Odluka načelnika Katića je da ovako organizuje akademiju i na ovaj način pokaže, da i pored otežanih uslova zbog virusa korona, možemo da se okupimo i idemo naprijed - rekao je Ćosić.

On je izrazio zadovoljstvo što kao građanin Republike Srpske večeras može da kaže da Srpska ide naprijed i da je društvo koje okuplja sve lokalne zajednice - od Trebinja do Novog Grada.

- Grad Istočno Sarajevo i opštine koje ga čine su se razvijale iz temelja. Vlada Republike Srpske podržala je projekte i nije bilo političara koji bi rekao u jednu opštinu ćemo dati, a u drugu nećemo. U svih šest opština grada Istočno Sarajevo su institucije Republike Srpske i ljudi koji ih vode pružili podršku - naglasio je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva rekao je da ne bi bilo brojnih objekata u gradu da nije bilo podrške Vlade Republike Srpske za njihovu realizaciju.

- Ne možemo to da zaboravimo niti da prestanemo da podsjećamo. Imamo obavezu da kažemo da je u prethodnih 15 godina u ovaj grad samo u javne investicije uloženo više od 350 miliona KM. To nam kao ljudima koji upravljamo oštinama i gradom nameće obavezu da i dalje tražimo jer je Istočno Sarajevo specifično i živi 200-300 metara od međuentitetske linije razgraničenja - rekao je Ćosić.

On je ukazao na nesebičnu podršku Vlade Republike Srpske nastojanjima Istočnog Sarajeva da se razvija ekonomski, kulturno, sportski i privredno.

Rukovodstvo Istočnog Novog Sarajeva uručilo je najzaslužnijim kolektivima i pojedincima opštinska priznanja, zahvalnice, plakete i povelje.

U ime nagrađenih zahvalio je starješina Crkvene opštine istočno-novosarajevske protonamjesnik Bojan Zekić, koji je rekao da crkva i opština još od 1996. godine žive zajedno.

- Јedna duša i jedno tijelo. Kako se razvijala opština, tako je crkva u duhovnom smislu uzrastala. Ta ljubav koja postoji između ove dvije institucije je bez interesa, jer da postoji interes, ne bi bila ljubav, a ljubav ne može opstati, ako ima interesa - naglasio je Zekić.

Priznanja koja su podijeljena, prema njegovim riječima, služiće im na radost, a crkvi na korist.