latinica  ћирилица
10/06/2021 |  09:51 ⇒ 10:53 | Autor: RTRS

Obaranje svjetskih sajtova nije bio sajber napad (VIDEO)

Sajtovi vodećih svjetskih medija i internet platformi prije dva dana bili su nedostupni čitaocima i korisnicima, ali to nije bio sajber napad, rekao je Denis Turkanović, pomoćnik ministra za informaciono društvo u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.
Obaranje sajtova - Foto: RTRS
Obaranje sajtovaFoto: RTRS

Nije bilo riječi o sajber napadu koji je rađen s namjerom da onemogući korišćenje različitih servisa, već je riječ o tehničkom propustu provajdera usluge ubrzanog korišćenja, odnosno učitavanja stranica za korisnike, kao i Upload i Download funkcije, naglasio je Turkanović.

Kako je istakao, kao efekat ovog tehničkog propusta i internet servisi britanske vlade jedno vrijeme bili su onemogućeni.

- Ovo nije ništa čudno ni asimptomatično. Radi se o greškama, odnosno bagovima prilikom ažuriranja rješenja samog provajdera, kojeg ipak treba pohvaliti na brzini kojom je reagovao. Brzo reagovanje je veoma bitno kada vladine ili republičke instituciji, ili veliki privredni subjekti pružaju internet usluge velikom broju građana. Svaka ekonomija i država mora da vodi računa o upravljanju IKT strukturom. Dobro upravljanje znači i brzinu reagovanja kada se ovako nešto desi - dodao je Turkanović.

On je istakao da je ovaj problem otklonjen za 40 minuta. Ključni servisi su bili vraćeni, a tokom dana čitava greška u sistemu je bila ispravljena.

Povezane vijesti: Oboreni sajtovi Si-En-En, Bi-Bi-Si, Gardijan, Fajnenšel Tajms...