latinica  ћирилица
10/06/2021 |  10:38 ⇒ 10:41 | Autor: RTS

Ivanuša: Očekujem novi talas epidemije, a težina će zavisiti od nekoliko stvari

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da nije uočio ozbiljnu studiju koja je pokazala da je pandemija virusa korona mogla da se spriječi.
Marijan Ivanuša - Foto: TANЈUG
Marijan IvanušaFoto: TANЈUG

Ivanuša je istakao da roditelji treba da znaju da preporuka za vakcinaciju djece neće biti data za vakcine koje nisu potvrđene kliničkim ispitivanjima.

- Moj stav je da bi epidemija teško mogla da se spriječi s obzirom na to kako živimo u 21. vijeku - kazao je Ivanuša.

Prema njegovim riječima, na početku, neke države nisu uspjele da uspostave neki sistem preventivnih mjera.

Kaže da trenutno postoje dvije situacije – države u kojima je jako dobra situacija, kao u Srbiji, i one gdje je loše – Argentina.

- U Evropi su brojke puno niže nego što su bile. U Izralu ima jednog oboljelog na 100.000 u posljednjih nedjelju dana. U Srbiji je ta brojka 20 - navodi Ivanuša.

Srbija je, ističe, bila među državama koja je bila jako pogođena kovidom 19 ako se pogleda ukupan broj oboljelih na 100.000 ljudi.

- Bila je među državama koje su nabavile respiratore, zaštitna sredstva. Zatim vakcine su krajem prošle godine dolazile i to je doprinijelo usporavanje epidemije. Puno toga je bilo odlično odrađeno. Moram da pohvalim zdravstvene radnike - navodi direktor kancelarije SZO u Srbiji.

Direktor SZO u Srbiji Marjan Ivanuša ističe da za sada nema dovoljno vakcina za odrasle te zbog toga treba sačekati sa vakcinacijom djece.

On navodi da roditelji treba da znaju da preporuka za vakcinaciju djece neće biti data za vakcine koje nisu potvrđene kliničkim ispitivanjima.

- Za sada mislim da se radi samo o Fajzeru. Stav je SZO da se trenutno ne preporučuje vakcinacija djece, a razlog je vrlo jednostavan. Mi znamo da nema u mnogim zemljama vakcina za starije. Zato SZO na globanom nivou želi da obezbijedi vakcine za prioritetne grupe. Naš cilj je da se do kraja ove godine 30 odsto odraslog stanovništva na svijetu vakciniše. Trenutno smo daleko od toga. Djeca nisu prioritetna grupa. Ako ima vakcina mogu da se vakcinišu i djeca – napominje Ivanuša.

Na pitanje kada će ruska vakcina biti odobrena, Ivanuša napominje kada se završi postupak, ako se završi dugotrajno.

- Proizvođač treba da obezbijedi kompletnu dokumentaciju, ispitivanja. U toku je rad na tome. Istovremeno vrše se inspekcije proizvodnih kapaciteta. To ne znači da ruska vakcina nije dobra. Rezultati u medicinskim revijama su bili vrhunski, samo sada treba da prođe administrativnu proceduru – izjavio je Ivanuša.